Suomessa koulutus on siirtynyt nopeaa tahtia hyödyntämään sähköisiä materiaaleja. Ylioppilaskirjoitukset ovat nykyään kokonaan sähköiset.

Tämän johdosta on tärkeää, että jokaisella lukion opiskelijalla on käytössään jokin päätelaite (ei älypuhelin) opiskelua varten. Päätelaite voi olla opiskelijan tai huoltajan valinnan mukaan kannettava tietokone, tablet-tietokone tai hybridi. Laitteissa tulee olla tekstinkäsittelyyn ja tiedonkäsittelyyn sopiva ohjelmisto. Useimmissa tablet-laitteissa nämä kuuluvat jo peruskokoonpanoon. Kouluissa on WLAN-verkko, joten puhelindatakortti ei ole välttämätön koulun puolesta. Oppivelvollisuusikäisille lukion syksyllä 2021 aloittaville päätelaite hankitaan opetuksen järjestäjän toimesta.

Tablet-tietokoneiden etuna on pienuus ja keveys sekä hyvä akunkesto. Heikkoutena on rajallinen muistikapasiteetti ja näppäimistö. Läppärin etuna on parempi työskentelytila ja sillä pärjää myös yo-kokeissa ja koulun omissa kokeissa. Läppärin heikkoutena on lyhyt akunkesto sekä koko ja paino mukana kannettavaksi. Hybriditietokone on puolestaan yhdistelmä edellä mainituista.

Tämän hetken tiedon mukaan ylioppilaskirjoitukset voidaan tehdä ainakin tällä hetkellä viisi vuotta vanhalla kannettavalla tietokoneella. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ylioppilaskirjoitusten takia ei kuitenkaan tarvitse hankkia opiskeluun nimenomaan kannettavaa tietokonetta, vaan opiskeluun kannattaa hankkia itse opiskelua parhaiten palveleva laite.

Kun ylioppilaskirjoitukset ovat edessä, jokainen opiskelija tuo oman laitteen mukanaan kirjoituksiin. Kirjoituksiin käyviä laitteita on helposti saatavilla ilman suuria kustannuksia.

Sähköisten yo-kokeiden vaatimukset löydät YTL:n sivuilta.

Sivua päivitetty 15.6.2021 kello 10:45