Ajankohtaista

Tulevaisuuden luonto- ja ympäristöosaajat tulevat Lammin lukiosta  

1.11.2023

Luonto- ja ympäristölinjan ensimmäiset opiskelijat ovat pitäneet opinnoistaan. Kiitosta ovat erityisesti saaneet vierailukohteet ja mahdollisuus painottaa omaa osaamista.

Hymyilevät opiskelijat poseeraavat vehreässä koulun aulatilassa.
Eveliina ja Oona aloittivat lukio-opintonsa Lammin lukion luonto- ja ympäristölinjalla.

Syksyllä 2023 Lammin lukion uudella luonto- ja ympäristölinjalla aloitti kuusi opiskelijaa, ja heidän joukossaan olivat myös ensimmäisen vuoden opiskelijat Eveliina ja Oona. Molempien päätökseen hakea linjalle vaikutti se, että he ovat aina pitäneet luonnosta ja viihtyneet siellä.

– Olin jo tulossa Lammille lukioon, kun kuulin linjasta. Rakastan luontoa ja olen kiinnostunut kestävistä elämäntavoista, joten halusin hakea tänne linjalle, Oona kertoo.

Kaksikko on viihtynyt, ja lukio-opinnot ovat alkaneet hyvin. Syksyllä he ovat vierailleet Konnarin kodalla ja Luotsin kierrätyskeskuksessa. Lisäksi joitakin oppitunteja on pidetty ulkona, mikä on tuonut vaihtelua arkeen.

– Pidin erityisesti Luotsilla vierailusta, koska siellä oppi paljon uutta, Eveliina sanoo.

Opinnoissa mahdollisuus painottaa omia mielenkiinnon kohteita

Lammin lukio on aiemmin tunnettu erityisesti musikaaleistaan, ja myös kansainvälisyystoiminta on ollut aktiivista. Uusi luonto- ja ympäristölinja tuo näille toiminnoille vastapainoa ja uudenlaista näkökulmaa opiskeluun. Toisaalta Lammilla on myös poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet juuri luontoon ja ympäristöön painottuvien opintojen toteuttamiseen – luonnonläheisellä alueella sijaitsevat esimerkiksi Evon retkeilyalue ja Lammin biologinen asema, ja lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun ja Vanajavesikeskuksen kanssa tehdään yhteistyötä.

Linjan opintoihin sisältyy 20 opintopisteen edestä aihepiiriin soveltuvia kursseja. Näistä 10 opintopistettä kuuluu linjan yhteisiin pakollisiin opintoihin ja 10 valinnaisiin opintoihin. Kurssitarjonnassa on pyritty monipuolisuuteen, ja opiskelijat voivat valita lukion eri oppiaineiden kurssitarjonnasta itselleen mielenkiintoisimmat kurssit. Tarjolla on esimerkiksi luonnontieteiden, liikunnan ja kielten kursseja, jotka sivuavat kestävän kehityksen, ympäristön ja luonnon teemoja. Opiskelijat voivat siis painottaa osaamistaan haluamaansa suuntaan.  

– Tarkoituksena on, että opiskelijat saisivat myös itse toivoa sisältöjä. He voivat ehdottaa vierailukohteita tai aihealueita, joihin haluaisivat perehtyä. Koska linja on uusi, opetusta voidaan muotoilla opiskelijoiden toivomaan suuntaan, kertoo biologian, maantiedon ja terveystiedon lehtori Emilia Aintila.

Oona ja Eveliina eivät ole vielä päättäneet, mitä kursseja haluavat suorittaa lukion aikana. Alustavia ajatuksia kuitenkin on. Oonaa kiinnostavat ainakin luova kirjoittaminen, retkeily ja biologia ja Eveliinaa ruotsi, kemia ja retkeily. Myös toiveita vierailukohteista on syntynyt.

– Haluaisin mennä ainakin Evolle, Oona sanoo.

– Ja minua kiinnostaisi biologinen asema, Eveliina jatkaa.

Kolmantena lukuvuotenaan linjan opiskelijat toteuttavat linjan teemoihin liittyvän projektin joko yksin tai pienessä ryhmässä. Aiheen opiskelijat voivat valita itse, ja projektin voi toteuttaa koulussa tai muualla lähiympäristössä. Projektin tarkoituksena on saada opiskelijat perehtymään lähiympäristönsä ilmiöihin, mutta samalla se lisää myös koko koulun tietoisuutta ympäristökysymyksistä. Lammilla halutaankin panostaa koko lukion ympäristöosaamiseen.

– Tarkoituksena on, että koko koulumme osallistuu yhdessä kestävien toimintatapojen tekemiseen. Tavoitteenamme on, että saavutamme Vihreä lippu -sertifikaatin joulukuuhun 2024 mennessä, Emilia Aintila sanoo.

Opettaja ja opiskelijat keskustelevat Lammin lukion käytävällä.
Emilia Aintilan (oik.) mukaan opiskelijat voivat itse vaikuttaa opintojensa sisältöihin.

Luonto- ja ympäristöosaaminen tärkeää tulevaisuudessa

Kestävä kehitys on nouseva trendi, ja sen ymmärrystä tarvitaan tulevaisuudessa useilla eri aloilla, kun yhä useampi yritys kiinnittää huomiota vastuullisuus- ja ympäristökysymyksiin. Lammin lukion luonto- ja ympäristölinja tukeekin varsin hyvin tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista ja on hyvä polku erityisesti niille, jotka suunnittelevat uraa luonto-, ympäristö- ja vastuullisuuskysymysten parissa.

Eveliina ja Oona ovat vasta opintojensa alkutaipaleella eivätkä vielä tiedä tarkalleen, minne suuntaavat lukion jälkeen. Oonalle on syntynyt alustavia ajatuksia:

– Haluaisin tehdä jotain luontoon ja ympäristöön liittyvää. Haluan auttaa ihmisiä ja eläimiä, mutta toistaiseksi kaikki vaihtoehdot ovat vielä avoinna.

Yhdestä asiasta kaksikko on kuitenkin varma: päätös opiskella luonto- ja ympäristölinjalla on ollut oikea, ja he odottavat innolla tulevia kursseja.

Lue lisää luonto- ja ympäristölinjasta: Uutta! Lammin lukion luonto- ja ympäristölinja – Lammin lukio (kktavastia.fi)

Sivua päivitetty 1.11.2023 kello 09:58

Uusimmat uutiset

Lammi’s international Model UN 2023

In late November of 2023, an international Model United Nations (MUN) meeting was held in Lammi, Hämeenlinna. The meeting was a […]

Lue lisää

17.1.2024

Tulevaisuuden luonto- ja ympäristöosaajat tulevat Lammin lukiosta  

Luonto- ja ympäristölinjan ensimmäiset opiskelijat ovat pitäneet opinnoistaan. Kiitosta ovat erityisesti saaneet vierailukohteet ja mahdollisuus painottaa omaa osaamista. Syksyllä 2023 […]

Lue lisää

1.11.2023

Lukuvuosi alkaa 9.8.2023

Lammin lukion lukuvuosi 2022-2023 alkaa Lammin liikuntakeskuksen hallissa keskiviikkona 9.8.2023 klo 9.30. Yhteisen aloituksen jälkeen koulupäivä jatkuu ryhmänohjaajien johdolla. Tervetuloa […]

Lue lisää

8.8.2023