Yleinen

Lammin lukiossa kansainvälisyys on yhteinen juttu

17.1.2023

Kansainvälisyys ja siihen liittyvät ulkomaanmatkat ovat usein lukioajan parasta antia. Lammin lukiossa kv-toiminta on aktiivista ja kaikille mahdollista.

Lammin lukiossa kansainvälisyystoiminnasta voi saada jopa kuusi opintopistettä ja ulkomaanreissuun päästä useammin kuin kerran. Koulutuskuntayhtymä Tavastia on saanut vuosi sitten Opetushallituksen päätöksen, jonka myötä Lammin lukiokin saa viiden vuoden ajan Erasmus+-apurahaa kansainvälisyystoimintaan. Jokaiselle kv-hankkeelle ei siis tarvitse erikseen anoa rahaa.

Lammin lukiossa, jossa alkaa ensi syksynä uusi luonto- ja ympäristölinja, kansainvälisyys kulkee opinnoissa mukana koko lukioajan opiskelijan niin halutessa. Ensimmäisenä lukiovuonna opiskelija voi suorittaa kahden opintopisteen johdatuskurssin kansainvälisyyteen.

Erasmus+-matkalaisia Roomassa Colosseumilla tammikuussa 2023. Kuva: Päivi Lyytinen.

– Tämä kurssi on pakollinen, jos haluaa osallistua lukion tarjoamaan kv-toimintaan kakkos- tai kolmosvuonna, kertoo Lammin lukion englannin ja ranskan lehtori Päivi Lyytinen, joka myös vastaa lukion kv-toiminnasta.

Toisena lukiovuotena – eli sennuvuonna, kuten Lammilla sanotaan – tehdään ulkomaanreissu Erasmus+-apurahan turvin ja opiskelijoiden perheet isännöivät myös vastavierailulle tulevia. Vaihtoehtoisesti, riippuen Opetushallituksen jakamista rahasummista, toisena lukiovuotena kerätään rahaa abivuoden matkaan. Tästä saa kaksi opintopistettä. Viimeistään abivuonna päästään matkustamaan ja isännöimään ja saadaan loput kaksi kv-opintopistettä kuudesta mahdollisesta.

– Opetushallitus julkistaa jaettavat rahasummat keväisin, joten seuraavan kouluvuoden rahankäyttöä päästään suunnittelemaan vasta sen jälkeen, Lyytinen sanoo.

Rahoituksen määrästä riippuu siis se, pääseekö opiskelija matkalle sekä sennu- että abivuonna vai ainoastaan abivuonna.

Lukioaikana on myös mahdollisuus hakea Cerniin suuntautuvalle tiedematkalle ja musikaaliryhmä tekee oman ulkomaanmatkansa. Lisäksi Erasmuksen kautta voi päästä yksilövaihtoon, jotka ovat pituudeltaan kahdesta viikosta yhteen kokonaiseen jaksoon.

– Nyt kun pandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset on kumottu ja rahoitus on turvattu viideksi vuodeksi, olemme pystyneet entisestään lisäämään kv-tarjontaa, Lyytinen iloitsee.

Reissussakin opitaan

Menneenä syyslukukautena Lammilta matkustettiin ahkerasti. Abit tekivät matkan Italiaan ja musikaaliryhmä reissasi Tukholmaan. Opettajia oli mukana job shadowing -matkalla Espanjassa, kielikurssilla Pariisissa sekä työyhteisön hyvinvointikoulutuksessa Islannissa.

Lammin lukion koulusihteeri Jaana Rosendahl oli Job Shadowing -matkalla Espanjassa Catalauydin kaupungissa. Kuvassa paikallisen koulun sihteeri Maria kertoo koulun säännöistä. Oppilaat ja opiskelijat eivät saa tuoda puhelimia kouluun. Jos puhelimen tuo kerran, rangaistuksena on päivän erotus koulusta ja viidennellä kerralla erotetaan koulusta kuukauden ajaksi.

Tammikuussa on jo tehty junnujen ja sennujen matka Italiaan ja tiedossa on kaksi isännöintiä Lammilla ulkomaalaisryhmille. Opettajia matkustaa hyvinvointikoulutukseen Kroatiaan ja job shadowing -matkalle Italiaan.

Tavallisesti ulkomaanmatkoihin liittyy aina jokin teema.

– Nyt tammikuussa kävimme Roomassa Jobs in Culture -retkelle, johon kuului kulttuurialan työpaikoissa työskentelevien ihmisten haastattelujen suunnittelu, itse haastattelut ja niiden videointi sekä loppuvaiheessa videoiden editointi. Sama teema jatkuu roomalaisten tullessa Suomeen keväällä 2023. Tarkoituksena on saada opiskelijat toimimaan työryhmissä yli kieli- ja kulttuurirajojen, Päivi Lyytinen kertoo.

Onnistunut matka palkitsee

Ennen matkaa Lammin lukion opiskelijat täyttävät itsestään student profile -lomakkeen, joiden perusteella vastaanottava koulu valitsee heille majoitusperheen.

– Nuoret majoittuvat aina perheissä ja ovat yleensä myös ennen matkaa yhteydessä majoitusperheisiinsä.

Opiskelijoiden kanssa matkustaa yleensä kahden opettajan tiimi, ja Lyytisen mukaan nuorten kanssa on pääasiassa helppo matkustaa, mutta haasteita tuo ryhmien koko.

– Kuka tahansa organisoi upean perheloman, mutta kun pääluku on vaikkapa 24, pitää miettiä monta asiaa ihan eri kantilta, hän naurahtaa.

Erasmus+-reissulaisia tammikuussa Italiassa. Kuva: Päivi Lyytinen.

Lisäksi Erasmus+-projekteissa paperityötä riittää. Opetushallituksen ohjeiden sisäistäminen, aikataulutus, kirjanpito, yhteydet vaihtokouluun, kuittien tiliöinti ja vaikkapa infoillat vanhemmille vievät paljon opettajien aikaa.

Onneksi opiskelijat ovat tottuneet myös siihen, että ennen reissua projektin Whatsapp-ryhmä laulaa ja hommia pukkaa heillekin:

– Välillä pitää saada Teamsiin Exceliin sitä ja tätä tietoa, sitten mennä Doodleen kirjoittamaan milloin isännöinti sopii ja niin edelleen. Hommaa riittää kyllä kaikille, mutta paras palkinto niin opettajille kuin opiskelijoillekin on onnistunut matka tai isännöinti, Lyytinen korostaa.

Lammin lukiossa on ollut myös tapana, että jokainen kv-matkalle halunnut opiskelija on sinne myös päässyt.

– Tämä on asia, josta olemme erityisen ylpeitä Lammilla, Lyytinen hehkuttaa ja toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Lammin lukioon ja mukaan kansainvälisyystoimintaan.

Sivua päivitetty 17.1.2023 kello 10:24

Uusimmat uutiset

Lammin lukion kevään ylioppilaat

Kevään 2024 ylioppilastutkinnon tulokset on julkaistu 14.5.2024. Lukiomme uudet ylioppilaat ovat: Forsström TomasHoppania MatleenaJussila SimoJärvinen MiikaKajuutti AinoKatajamaa MiinaKervinen NiiloKoskinen OonaKärkkäinen […]

Lue lisää

14.5.2024

Lammi’s international Model UN 2023

In late November of 2023, an international Model United Nations (MUN) meeting was held in Lammi, Hämeenlinna. The meeting was a […]

Lue lisää

17.1.2024

Tulevaisuuden luonto- ja ympäristöosaajat tulevat Lammin lukiosta  

Luonto- ja ympäristölinjan ensimmäiset opiskelijat ovat pitäneet opinnoistaan. Kiitosta ovat erityisesti saaneet vierailukohteet ja mahdollisuus painottaa omaa osaamista. Syksyllä 2023 […]

Lue lisää

1.11.2023