Tietotekniikkalaitteet oppitunnilla

Lammin lukion 1. vuoden opiskelijoille suositellaan oman tietokoneen ottamista mukaan oppitunneille.

Suomessa koulutus on siirtymässä nopeaa tahtia hyödyntämään sähköisiä materiaaleja. Lukiotutkinnot ovat uudistumassa ja edellyttävät tietotekniikan käyttöönottoa opiskeluun. Ylioppilaskirjoitukset tulevat siirtymään sähköiseksi vuodesta 2016 eteenpäin asteittain. Ylioppilastutkinnon sähköistyminen etenee siten, että syksyllä 2016 kirjoitetaan ensimmäiset aineet sähköisenä (saksa, maantiede, filosofia). Kyseessä ovat aineet, joissa on vähän kirjoittajia. Keväällä 2017 kirjoitetaan sähköisenä myös ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia. Vuodesta 2019 eteenpäin koko ylioppilastutkinto tehdään sähköisenä.

Tämän johdosta on tärkeää, että jokaisella ensi lukuvuonna Hämeenlinnan kaupungissa aloittavalla lukion opiskelijalla on käytössään jokin päätelaite (ei älypuhelin) opiskelua varten. Päätelaite voi olla opiskelijan tai huoltajan valinnan mukaan kannettava tietokone, tablet-tietokone tai hybridi. Laitteissa tulee olla tekstinkäsittelyyn ja tiedonkäsittelyyn sopiva ohjelmisto. Useimmissa tablet-laitteissa nämä kuuluvat jo peruskokoonpanoon. Kouluissa on WLAN-verkko, joten puhelindatakortti ei ole välttämätön koulun puolesta.

Tablet-tietokoneiden etuna on pienuus ja keveys sekä hyvä akunkesto. Heikkoutena on rajallinen muistikapasiteetti ja näppäimistö. Tabletilla ei voi osallistua yo-kokeeseen syksyllä 2016. Läppärin etuna on parempi työskentelytila ja sillä pärjää myös yo-kokeissa ja koulun omissa kokeissa. Läppärin heikkoutena on lyhyt akunkesto sekä koko ja paino mukana kannettavaksi. Hybriditietokone on puolestaan yhdistelmä edellä mainituista.

Tämän hetken tiedon mukaan ylioppilaskirjoitukset voidaan tehdä ainakin tällä hetkellä viisi vuotta vanhalla kannettavalla tietokoneella. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ylioppilaskirjoitusten takia ei kuitenkaan tarvitse hankkia opiskeluun nimenomaan kannettavaa tietokonetta, vaan opiskeluun kannattaa hankkia itse opiskelua parhaiten palveleva laite.

Kun ylioppilaskirjoitukset ovat edessä, jokainen opiskelija tuo oman laitteen mukanaan kirjoituksiin. Kirjoituksiin käyviä laitteita on helposti saatavilla ilman suuria kustannuksia.

Sähköisten yo-kokeiden vaatimukset osoitteessa: https://digabi.fi/

Lammin lukio

Lamminraitti 35
16900 Lammi

Rehtori Esa Kähkönen,
puh. 050 346 1112

Apulaisrehtori Jouko Töyry,
puh. 03 621 4782

Toimisto, puh. 050 5091 046

etunimi.sukunimi@kktavastia.fi

© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia