Luennot

Ilmaiset luennot

Irti sokerikoukusta
ke 6. ja to 28.11. klo 18–19.45 | Jaakonkatu 28, auditorio | Tuulikki Heikkilä
Mitä sokeri on? Miksi sokerista on tullut suuri terveysongelmien aiheuttaja? Voiko sokerista tulla riippuvaiseksi ja miten siitä voisi päästä irti? Sokerinen elämä on ihanaa ja makeaa, mutta onko se sitä mitä elimistömme oikeasti tarvitsee pysyäkseen terveenä ja elinvoimaisena?

Muotoilija vai tekijä?
pe 13.12. klo 17–18.30 | Jaakonkatu 28, auditorio | Matti Söderkultalahti
Luennolla pohditaan muotoilijan ja tekijän välistä suhdetta ja miten näiden kahden ajatukset kohtaavat. Söderkultalahti on monitaitoinen ja palkittu puuseppämestari, jonka sorvaustöitä on ollut esillä koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä.

Arjen ruokavalinnat
ke 8. ja 15.1. klo 17.30–19 | Juteinitalo, Jaakonsali | Ruchama Hovestadt
Kahden kerran luentosarja sopii kaikille perusterveellistä, joustavaa ja järkevää ruokavaliota tavoitteleville. Terveellinen ruoka on mutkatonta ja monipuolista. Luennoilla käsitellään hyvinvointia ja painonhallintaa edistävän ruokavalion elementtejä: täysipainoisen lämpimän aterian ja välipalojen osia sekä sitä, miten esim. välttämättömien pehmeiden rasvojen saanti varmistetaan ruoasta. Luennoilla käydään läpi runsaasti käytännön esimerkkejä.


Menneitä luentoja

+55 ikäisille ruoka- ja ravitsemustietoa
to 10.10. klo 18–19.45 | Turenki, kirjasto | Tuulikki Heikkilä
Miten vanheta hyväkuntoisena ja terveenä? Ruualla ja ravitsemuksella on suuri vaikutus terveenä vanhenemiseen. Tule kuuntelemaan yksinkertaisista ja elämänlaatua parantavista ruoka- ja ravitsemus valinnoista.

Vatsa kuntoon suolistoystävällisellä ravitsemuksella
to 24. ja 31.10. klo 18–19.45 | Jaakonkatu 28, auditorio | Tuulikki Heikkilä
Suoliston kunnolla ja suoliston bakteereilla on suuri merkitys terveyteemme. Terveys on hyvin pitkälle kiinni siitä, mitä syömme ja miten suolisto toimii. Voimme myös ennaltaehkäistä monia vakavia sairauksia oikeanlaisella ravitsemuksella. Tule kuulemaan miten arkiset ravinto- ja ruokavalinnat vaikuttavat terveyteemme ja vatsan hyvinvointiin.

Arkistojen aarteista nykykansanmusiikin helmiin
ke 18.9., 25.9. ja 2.10. klo 18–19.30 | Jaakonkatu 28, auditorio | Riitta-Liisa Joutsenlahti
Kolmen kerran luentosarjalla pääset kuulemaan suomalaista musiikkia läpi historian, arkistojen aarteista nykykansanmusiikin helmiin. Musiikin lisäksi pääset kuulemaan tietoa ja tarinoita suomalaisen kansanmusiikin kehittymisestä ajalta ennen Kalevalaa aina tähän päivään asti. 18.9. Vanhemman perinteen runolaulut, itkuvirret, maanitukset ja paimenmusiikki. 25.9. Pelimannimusiikin kulta-aikaa: kun kanteleiden, jouhikkojen ja paimenpillien tilalle tuli uusia soittimia kuten viulu, klarinettia ja haitari. 2.10. Nykykansanmusiikin siivillä – juuret ovat siellä esihistoriassa, mutta lopputulos voi ollakin jo ihan mitä vain, joko perinteistä tai hyvinkin avantgardea.

– Suomalainen musiikkikulttuuri on vanha, uusimpien löytöjen mukaan Suomessa on ollut asutusta jääkauden jälkeen 11 000 vuotta. Ennen vanhaan ihmiselle oli yhtä luonnollista laulaa kuin puhua tai olla hiljaa. Kaikki laulut olivat muistin varassa ja uusiutuivat koko ajan. Maailman kansanmusiikit ovat kulkeneet ihmisten mukana, muuttaneet muotoaan ja lainanneet häpeilemättömästi toisista musiikeista säveliä, sanoja, soittimia ja kuljettaneet sisällään isoja ja pieniä tarinoita. Kansanmusiikki on aina ollut kiinni ihmisessä, luonnossa ja arjen elämässä, luennoija Riitta-Liisa Joutsenlahti kertoo.

Joutsenlahden mukaan kansanmusiikkimme on muuttunut kuulonvaraisesta, pitkän estetiikan musiikkikulttuurista 1800-luvulla kansakoululaitoksen myötä kirjoitettuun määrämittaiseen muotoon. Teknologian mukaan tulon huomaa myös kansanmusiikissa. Suomessa voimme olla ylpeitä siitä, että olemme onnistuneet säilyttämään myös nykykansanmusiikissa arkaaisen musiikin tyylipiirteitä siinä samalla kun olemme antaneet nykymusiikin vaikutteiden siirtyä mukaan kansanmusiikin ”soppaan”. Meillä kansanmuusikot saavat edelleen luoda omaa persoonallista musiikkia.

Joutsenlahden luennoilla kuullaan äänitteiltä musiikkia ja laulua eri vuosikymmeniltä. Kuullaan arkistoäänitteitä, uunituoreita julkaisuja ja kuullaan myös kuviteltua muinaismusiikkia. Musiikin kuulemisen ohella niihin liittyvät tarinat piirtävät kuvaa suomalaisen musiikkikulttuurin yhdestä musiikinlajista ja avaavat kuulijalle isomman kuvan meistä perinnöstämme.

Luennoija Riitta -Liisa Joutsenlahti on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja opettanut Suomen kansanmusiikin historiaa ja filosofiaa 20 vuotta mm. Sibelius-Akatemiassa. 1993-luvulta lähtien hän on ollut mukana kehittämässä kansanmusiikin koulutusta ja toimintaa Akatemian hallinnossa. Hän toimi myös 2012–2015 Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtajana ja näin ollen päässyt näkemään monipuolisesti suomalaisen kansanmusiikkielämän kehittymistä.

kerralla tutustumiskäynti Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon.

Pidä puolesi – irti narsistin hampaista
la 5.10. klo 12–16 | Jaakonkatu 28, auditorio | Janne Viljamaa
Kurssi on tarkoitettu narsismista, vallankäytöstä, manipulaation muotojen tunnistamisesta kiinnostuneille ja narsistin kohdanneille ihmisille. Tunnista narsisti ja psykopaatti, opi ilmaisemaan rajasi, säilytä itsearvostuksesi, käytännön ohjeita narsistin kanssa toimiville. Luennon välissä pidetään tauko.

Irti narsistin hampaista

– Meitä alistavat ja manipuloivat persoonallisuushäiriöiset kanssaihmiset, mutta heistä on mahdollista vapautua itsetuntemuksen ja tiedon avulla. Joidenkin arvioiden mukaan eriasteisesti persoonallisuushäiriöisiä on jopa 15 prosenttia ihmisistä.

Näin sanoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa, joka luennoi narsismista Vanajaveden Opistossa lauantaina 5.10. klo 12–16. Luennolla on sama nimi kuin Viljamaan 2011 ilmestyneellä kirjalla, Pidä puolesi – irti narsistin hampaista (WSOY).

Viljamaa paljastaa narsistin käytöksen ja toimintatavat puolison, työkaverin, lapsen ja alaisen nöyryyttämiseksi. Yksilöstä hän laajentaa yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Minkälaista sortoa, syrjintää ja alistamista tapahtuu työpaikoilla, kouluissa, lahkoissa ja armeijassa?

Viljamaan mukaan arkipäivän narsisti on häikäilemätön manipuloija, joka käyttää muita hyväkseen päästäkseen tavoitteisiinsa. Hänen keinojaan ovat alistaminen ja aggressio. Narsistin omatunto on yleensä puhdas – se on käyttämätön. Narsistin voi torjua vain tuntemalla hänen tapansa nähdä maailma – vika on aina muissa.

Jouluna 2019 ilmestyy Viljamaan 13. kirja, läheisriippuvuutta käsittelevä Minä ja marttyyri (Atena).

Pyhät kuvat. Suomen keskiajan kirkkojen kalkkimaalaukset
to 3. ja 10.10. klo 17.30–19.45 | Jaakonkatu 28, auditorio | Tuula Hocman
Tutustutaan Suomen keskiajan kirkkomaalauksiin sekä niiden aiheisiin ja niiden liittymiseen Turun hiippakunnan kalenteriin ja kansanopetukseen. Erityisesti ovat esillä pyhimysaiheet. Toisella

Vanajaveden Opisto

Jaakonkatu 28
13100 Hämeenlinna

Asiakaspalvelu puh. 03 6212 572
ma–to klo 10–16

vop.toimisto@kktavastia.fi

© 2019 Koulutuskuntayhtymä Tavastia