Kurssien sisällöistä

Kuorot ja lauluryhmät

Kuorolaulu on suosittu opetusmuoto Vanajaveden opistossa. Tarjoamme laajan valikoiman kursseja niin vasta-alkajille kuin pitkän linjan kuorolaulajille, ja kaikille siltä väliltä. Opistolla on kuorolaulussa monipuolinen kurssitarjonta eri kuoromuodoissa (lauluryhmät, seka- ja naiskuorot, lapsikuoro ja lauluyhtyeopetus) ja musiikkityyleissä, ammattitaitoiset ja innostavat opettajat sekä mahtavat ryhmät, joista etsiä itsellensä sopivin.

Saat enemmän tietoa opiston kuoroista ja lauluryhmistä opiston ja kuorojen nettisivuilta sekä kuoronjohtajilta. Tässä lyhyt esittely siitä, millaisia kuoroja opistostamme löytyy.

Matalan kynnyksen kuorot ja lauluryhmät

Näihin kuoroihin ovat tervetulleita kaikki laulutaustaan ja -taitoon katsomatta! Kuoroissa lauletaan pääasiassa yksiäänisesti eikä niissä tarvita nuotinlukutaitoa. Kuoroissa opetellaan yhdessä laulamisen ja äänenkäytön perusteita mukavassa ilmapiirissä, ilman paineita.

Perustason kuorot

Näissä kuoroissa opetellaan äänissä laulamista. Aikaisempi kuorokokemus ei ole välttämätöntä, halu oppia riittää. Kuorolaulun peruselementtien, yhtenäisen vireen ja rytmin, opettelu sekä äänenkäytön kehittäminen ovat näissä kuoroissa opeteltavia asioita. Kuoroissa pärjää ilman nuotinlukutaitoa, stemmoja opetellaan korvakuulolta samalla nuottien saloihin tutustuen. Näissä kuoroissa esiintymiset ovat usein osa kurssin ohjelmaa. Mukavaa kuorolaulun opettelua mukavassa porukassa!

Osaavat kuorot

Nämä kuorot ovat sinua varten, jos kaipaat kuoroharrastukseltasi jo jonkin verran tavoitteellisuutta. Aiempi kuorolaulukokemus ja auttava nuotinluku taito ovat näissä kuoroissa eduksi, mutta eivät välttämättömiä. Kuoroissa lauletaan jo sujuvasti moniäänisesti ja a cappella -laulu, eli säestyksetön laulu, kuuluu kurssien ohjelmaan. Laulettava ohjelmisto on rytmin, vireen ja yhtenäisen soinnin kehittämisen näkökulmasta valittua. Äänenkäytön opetuksessa tähdätään äänenkäytön vaivattomuuteen ja äänen mahdollisuuksien laajentamiseen. Nämä kuorot esiintyvät, joskus useammankin kerran vuodessa. Tavoitteista huolimatta näissäkään kuoroissa ei toiminta ole totista puurtamista, vaan mukavaa yhdessäoloa musiikin parissa.

Laulu

Laulun opintopolku etenee ryhmistä pienryhmien kautta yksilöopetukseen ja takaisin ryhmäopetukseen. Pienryhmän koko on 3–6 opiskelijaa. Henkilökohtaista opetusaikaa on 15 min./kerta, mutta oppimista tapahtuu myös muita seuraamalla. Yksilöopetuksessa opetusaikaa on 30 min./kerta. Tunneilla on mahdollisuus valmistautua tasosuoritukseen 1 tai 2. Sekä pienryhmässä että yksilöopetuksessa voit opiskella 4 vuotta, mistä johtuu uusien aloituspaikkojen vähyys.

Opetuksessa vaihdellaan eri musiikkilajeja valiten klassinen tai pop/jazz-painotus. Opintosuunnitelmaan sisältyy terveen äänenkäytön ja laulutekniikan opiskelua sekä perehtymistä lauluteksteihin ja musiikin tulkintaan opettajan säestäessä pianolla. Lisäksi yksilöopetuskurssien hintaan kuuluu erillinen säestysharjoitus syksyllä ja keväällä ennen esiintymistä.

Piano

Pianokursseilla soitetaan erityylisiä kappaleita kehittäen soittotekniikkaa ja musiikin tuntemusta. Tunneilla opetellaan myös vapaata säestystä sointumerkeistä ja kehitetään nuotinlukutaitoa. Pianonsoiton opintopolku etenee pienryhmästä yksilöopetukseen. Pienryhmän koko on 2–3 opiskelijaa ja henkilökohtainen opetusaika on 15 min. Opetusta voidaan toteuttaa myös ”pianovartteina” yhdelle oppilaalle kerrallaan esim. koulupäivän aikana.

Yksilöopetuksessa opetusaika on 22–30 min/opintokerta. Näillä kursseilla voidaan valmistaa esim. SML vaatimusten mukainen tasosuoritusohjelmisto.

Kurssit laskutetaan kahdessa erässä.

Vanajaveden Opisto

Asiakaspalvelu
puh. 03 6581 800
ma–to klo 10–16
vop.toimisto@kktavastia.fi

© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia