Kurssien sisällöistä

Tilkkuteos, Aila Alamattila, Kesämuisto-näyttely 2020. Kuva M. Itävaara

Varaa itsellesi omaa aikaa, irrottaudu arjesta – käsityön parissa!

Ilmoittaudu ajoissa ja anna sähköpostiosoitteesi 

  • Kurssin käynnistymisestä päätetään viikkoa ennen sen alkamista, ellei kurssin kohdalla mainita toisin.
  • Kurssikohtaiset kokoontumispäivät, tarkempi sisältö ja tietoja tarvittavista työvälineistä tai materiaaleista, ks. netistä ko. kurssin kohdalla ”Lisätiedot”.
  • Materiaalit ja mahdollisesti tarvittavat työvälineet opiskelija hankkii ja maksaa itse.
  • Lyhyille kursseille ilmoittautuneille lähetetään yleensä tiedot tarvikkeista – anna sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.
  • Pitkillä kursseilla tiedot tarvikkeista ensimmäisellä opetuskerralla, jolloin läsnäolo on välttämätön. Silloin saatetaan tehdä myös yhteistilaus materiaaleista.
  • Koulujen ja Ammattiopisto Tavastian käsityön opetustiloissa on useimmat tarvittavat koneet ja laitteet.
  • Keramiikan kursseilla käytettävä savi hankitaan yhteistilauksena. Savesta ja lasitteista peritään materiaalimaksu käytön mukaan. Keramiikan opetustiloissa on uunit: opiskelijatöiden polttomaksu sisältyy kurssin hintaan.

Piirrä, maalaa, kirjo -kurssin kokeiluja. Kuva M.Ritamäki.

Käsityöelämys

Laajenna kokemuksiasi ja irrottaudu arjesta käsityön parissa. Käsityön tekeminen on oivallinen mahdollisuus virkistäytymiseen ja palautumiseen. Elämyksiä koetaan niin työskentelyprosessin aikana kuin valmistuneen käsityön äärelläkin – oli kyseessä uuden oppiminen tai vanhan taidon vahvistaminen.

Makrame-, lankojen värjäys- ja kankaan kuvioinnin kurssit sekä niihin yhdistetyt muut käsityötekniikat tuottavat yllätyksellisiä hetkiä ja flow-kokemuksia. Ammattitaitoiset opettajat huolehtivat tavoitteiden saavuttamisesta.

Ompelu

Ompelukursseilla opiskellaan perusasioita: materiaalien ja mallin valinta, mittaaminen, leikkaaminen, työvälineiden valinta, ompeleminen ja viimeistely. Osaamista täydentävät lyhyet kurssit saumurin käytöstä ja vetoketjun ompelusta. Vaateompelun kursseilla käytetään valmiskaavoja ja opetellaan sovittamista. Ompelukursseilla voi ommella myös sisustustekstiilejä, jolloin perehdytään tarkan mittaamisen merkitykseen ja ompelunikseihin.

Ellei toisin mainita, kaikki kurssit sopivat sekä aloittelijoille että ompelun perustiedot hallitseville. Tarvittavat materiaalit (kangas, ompelulanka, napit, vetoketju yms.) ja perustyövälineet kukin hankkii itse. Ompelun opetuspaikoissa on ompelukoneita, saumureita ja silitysvälineet. Mukaan tarvitaan omat ompelutarvikkeet, sakset, muistiinpanovälineet – oman ompelukoneen voi myös ottaa mukaan.

Tekstiilit uusiksi

Annetaan tekstiilille jatkoaikaa ja pyritään käyttämään olemassa olevaa tekstiilimateriaalia. Joka syksyisen Tekstiilit Uusiks -kierrätystapahtuman mukaan nimetyillä kursseilla vaatteet ja muut tekstiilit saavat uuden elämän. Korjaus- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksia ideoidaan yhdessä – jokaisessa meissä on pieni suunnittelija! Kaikilla käsityökursseilla pyritään ekologisiin valintoihin ja vastuullisuuteen. Instagramissa kuvia aiheesta: @tekstiilituusiks

Tilkkutyö

Tilkkutyön opiskelumahdollisuuksia on lähes viikon jokaisena päivänä, eri puolilla opiston toiminta-aluetta. Kurssit on tarkoitettu kaikille tilkkutöistä ja ompelusta kiinnostuneille, myös aloittelijoille ja nuorille!  Tilkkutyö voi olla sisustus-, käyttö- tai koristetekstiili. Materiaalit kukin hankkii itse. Materiaalien kierrätys sopii mainiosti tilkkutöihin. Mukaan tarvitaan omat ompelutarvikkeet, sakset, muistiinpanovälineet – oman ompelukoneen voi myös ottaa mukaan. Tilkkutyöhön voi yhdistää muita tekstiilitekniikoita, joilla saa uusia ulottuvuuksia työskentelyyn – etsi kursseista kiinnostavimmat yhdistelmät!

Kirjonta ja lankatyöt

Valitse vapaasti kokeileva pistokirjonta tai rauhallisesti lankoja laskien etenevä säännöllinen kuviointi käsin ommellen. Kokeile miten kaunista, piirrosviivaa muistuttavaa jälkeä saa aikaan ompelukoneella. Entä jos yhdistät maalaamisen, piirtämisen ja kirjonnan? Kirjonnan keinoilla uudistetaan tekstiilit ja vaatteet ajankohtaisiksi ja kiinnostavaksi.

Virkkauksen ja neulonnan kursseilla opetellaan perusasiat ja harjoitellaan lukemaan merkkejä ja ohjeita. Kokeillaan erilaisia tekniikoita ja monenlaisia materiaaleja. Virkkaaminen koukuttaa kivasti. Koneneulonnan viikonloppukurssi haastaa neulojat, samoin islantilaisneuleen valmistus. Hämmästyt miten paljon uusia asioita kursseilla voi oppia!

Pitsinnypläys

Nypläyskursseilla sovelletaan perinteistä käsityötaitoa nykypäivän tarpeita vastaavaksi. Kurssit sopivat niin aloittelijalle kuin kokeneellekin nyplääjälle. Aloittelevat nyplääjät opiskelevat perusasioita: nyplätyn pitsin rakenne, työvälineet ja erilaisten materiaalien käyttö.

Kokeneemmat nyplääjät syventävät ja soveltavat osaamistaan valintojensa mukaisissa haastavammissa töissä. Uudet materiaalit ja innovatiiviset sovellukset antavat nyplääjille rajattomat mahdollisuudet kehittyä osaamisessaan.

Huom. Aloittelevan nyplääjän ei kannata hankkia välineitä etukäteen, sillä opettajalta voi kysyä nypläysvälineitä lainaksi.

Kiertokulkunsa lopussa tekstiilimateriaali hyödynnetään matonkuteena. Kuva M. Ritamäki.

Kankaankudonta

Kankaankudonnan kurssien tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa kankaan valmistuksen taitoa. Kaikki kudonnan kurssit sopivat myös aloittelijalle. Aloittelijat opiskelevat perusasioita ja kokeneet kutojat syventävät osaamistaan ja heitä kannustetaan luovaan työskentelyyn.

Yhteisloimet rakennetaan ryhmätyönä, minkä jälkeen kurssilaiset kutovat työnsä vuorotellen. Kursseilla kudotaan käyttö- ja sisustustekstiilejä. Loimilangat voidaan hankkia yhteisostona. Työt suunnitellaan ensimmäisillä kerroilla, jolloin läsnäolo on ehdottoman tärkeää. Tarvitset mukaasi muistiinpanovälineet, sakset ja kudontatyöhösi lankoja tai kuteita. Loimilangat voidaan hankkia yhteisostona.

Kurssikohtaiset kokoontumispäivät, tarkempi sisältö, ks. netistä ko. kurssin kohdalla ”Lisätiedot”. Kokoontumisten päiväykset käydään läpi ensimmäisellä opintokerralla. Kankaankudonnan kurssille osallistuminen vaatii runsaasti itsenäistä työskentelyä, myös oppituntien ulkopuolella. Kudonnan opetustila on kurssilaisten käytössä sopimuksen mukaan.

Keramiikka-astiat, Riikka Kälkäjä, 2020. Kuva H. Valaja.

Keramiikka

Mahdollisuutesi muotoilun ja ilmaisun maailmaan! Osallistuminen kurssille ei vaadi aiempaa kokemusta – keramiikan kurssit on tarkoitettu sekä aloittelijoille että kokeneemmille harrastajille. Lyhyitä, aloittelijoille suunnattuja kursseja järjestetään aika ajoin. Keramiikan kursseja on Hämeenlinnan lisäksi Turengissa ja Tervakoskella.

Materiaalit ja välineet opiskelija hankkii itse. Keramiikan kursseilla käytettävä savi hankitaan yhteistilauksena. Savesta ja lasitteista peritään materiaalimaksu käytön mukaan. Keramiikan opetustiloissa on uunit: opiskelijatöiden polttomaksu sisältyy kurssin hintaan.

Vanajaveden Opisto

Asiakaspalvelu
puh. 03 6581 800
ma–to klo 10–16
vop.toimisto@kktavastia.fi

© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia