Ajankohtaista

Laulamisen ja äänenkäytön lego-palikat

7.3.2024

Yksittäinen laulu voi sisältää teknisesti montaa eri kvaliteettia taiteellisen valinnan mukaan. Äänenkoulutushan ei ole pelkkää tekniikkaa vaan koostuu teknisen osaamisen lisäksi taiteellisuudesta, ilmaisusta ja tarinankerronnasta, joiden tuloksena on hyvä esitys sekä esiintyjän ja yleisön välinen ”taikapiiri”. Tekninen osaaminen ja tietämys vähentää kuitenkin esiintymisjännitystä, lisää laulajan itseluottamusta ja antaa valinnanmahdollisuuksia.

Estill Voice Model on amerikkalaissyntyisen Jo Estillin kehittämä äänenkäytön malli, joka perustuu tarkkoihin tutkimuksiin ääntöelimistön toiminnasta. Vanajaveden Opiston kaikki laulunopettajat osallistuivat johdantokurssille kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden alussa Hanna Vainionpää ja Elvi-Maria Veijonen suorittivat mallista 1. ja 2. tason opinnot kouluttaja Charlotte Xerrin (UK) johdolla. Mallissa tunnistetaan kurkunpään rakenteet, ääntöväylä ja niiden vaikutus resonanssiin erilaisissa äänikvaliteeteissa.

Opinnoissa suoritetaan erityiset harjoitukset (compulsory figures), joilla opitaan tietoisesti ja tahdonalaisesti hallitsemaan näitä erilaisia rakenteita. Rakenteet ovat kuin lego-rakennelma, jossa yhden legopalikan siirtäminen vaikuttaa ääneen tietyllä tavalla. Kun pakolliset kuviot osataan, niitä yhdistetään erilaisina kombinaatioina, jotta saadaan kuusi eri äänikvaliteettia: Speech, Falsetto, Sob, Twang, Belting ja Opera.

Estillin äänimallin tuntemuksen avulla voi löytää tasapainon äänellisen terveyden ja esteettisen vapauden välille, mikä edesauttaa äänellistä vaihtelevuutta eikä mikään jää sattuman varaan. Opettaja pystyy tekemään parempia äänellisiä diagnooseja ja antamaan työkaluja haluttuun taiteelliseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Estill-tekniikka sopii kaikille laulajille (klassinen, pop, jazz, musikaali, rock jne.), näyttelijöille, äänenkäytön ja laulun opettajille sekä puheäänen huoltamiseen, koska se pyrkii auttamaan instrumentin tiedostamisessa. Laulun opetuksessa tasapainoillaan mielikuviin, fysiologian tuntemukseen ja ilmaisullisiin apukeinoihin perustuvien metodien maailmassa. Pääasia on, että laulaminen ei tunnu liian vaikealta ja että oppimisen ilo säilyy.

Jos kiinnostuit laulun opiskelusta, lähetä sähköpostia: hanna.vainionpaa@kktavastia.fi

Tutustu lauluopintoihin VOPissa:

Laulukurssit VOPissa

Kuorot ja lauluryhmät

Sivua päivitetty 7.3.2024 kello 11.57

Uusimmat uutiset

Ilmoittautumiset syksyn 2024 kursseille

Ilmoittautuminen syksyn kursseille avautuu ma 10.6.2024 klo 9. Poikkeuksena liikunnan kurssit (830-alkuiset) sekä musiikin kurssit, jotka avautuvat ke 7.8.2024 klo […]

Lue lisää

20.5.2024

Viva la Vappu – tule vappuetkoille Havinan kanssa!

Havinan vappuetkoja vietetään Idänpään torpalla lauantaina 27.4. klo 17. Luvassa on hyvänmielen karkelot kuoromusiikin parissa: mukana on niin poppia kuin […]

Lue lisää

18.4.2024

VOP-festivaali avaa kevään

Soiva kevään merkki, Vanajaveden Opiston VOP-festivaali helähtää jälleen lauantaina 13.4. eri puolilla Hämeenlinnaa. Kolmessa eri esiintymispaikassa voi kuulla bändejä, kuoroja, […]

Lue lisää

8.4.2024