Ajankohtaista

VOPille oppia Euroopasta – Opettajien liikkuvuushankkeen viimeiset askeleet

31.8.2023

Vanajaveden Opiston ensimmäinen Erasmus+ liikkuvuushanke opettajille, VOPille oppia Euroopasta, päättyi elokuun lopussa 2023. Sen vaikutukset opistoomme ovat olleet mittavat.

Opistossamme työskentelee yli 200 opetusalan ammattilaista. Hankkeeseen otti osaa yhteensä 12 kielten, tietotekniikan, kotoutumiskoulutuksen ja musiikin opettajaa. Neljä liikkuvuutta oli työn varjostamista ja yhdeksän kurssimuotoisia. Kolme musiikinopettajaa vieraili Barcelonassa yksityisessä musiikkikoulussa, Tallér de Musics toukokuussa 2023. He seurasivat musiikin tunteja ja tutustuivat espanjalaiseen musiikin opetukseen. He myös esittelivät suomalaista musiikin opetuksen alaa ja Vanajaveden Opiston musiikin opetuksen osastoa. Vierailun aikana he tutustuivat moniin alan ammattilaisiin, jotka toivottavasti tulevat myös vastavuoroisesti vierailulle Hämeenlinnaan.

Kotoutumiskoulutuksen tiimin opettajat ottivat osaa perustaitoja vahvistaville kursseille Ranskassa ja Italiassa. Painotus oli ICT-taidoissa ja kielen oppimisessa. Opettajat oppivat uusia työkaluja ja metodeita kotoutumiskoulutuksen opetukseen. Kurssien tärkein anti oli kulttuurisen tietouden kasvattaminen ja sosiaalisen monimuotoisuuden syvempi ymmärtäminen.

Saimme hankkeen aikana vierailijoita muista opistoista. Ilmaisimme kiinnostuksemme yhteistyöhön Erasmus+ alustassa Epalessa, ja saimme useita yhteydenottopyyntöjä. Isännöimme opistossamme kaksi vierailua, yhden opettajaryhmän Italiasta ja yhden opiskelijaryhmän Espanjasta.

Tavoitteet korkealla

Tavoitteemme olivat kolmiosaiset: Tähtäsimme kansainvälisen yhteistyön uudelleenaloittamiseen ja aloimme rakentaa opistollemme aktiivista kansainvälisten aikuiskouluttajien kontaktien verkostoa. Toivoimme myös saavamme vieraita opistoomme ja myös pääsevämme itse vierailulle Eurooppaan. Tavoitteenamme oli myös vakiinnuttaa kansainvälisen yhteistyön toimintamalli, jossa opisto on aktiivisesti mukana opettajien ja opiskelijoiden liikkuvuudessa Euroopassa. Koordinaatiosta vastanneet opettajat saivat paljon kokemusta projektin hallinnoinnista ja liikkuvuuksilla olleet opettajat jakoivat kokemuksiaan muille opettajille. Näin myös tiimit saivat hyötyä yksittäisten opettajien liikkuvuuksista.

Tärkein tavoite oli opettajien sosiaalisten ja metodologisten taitojen kasvu. Keskityimme erityisesti ICT-taitoihin, sisältötietoiseen kielenopetukseen ja sosiaalisiin taitoihin. Suurin osa opettajista näki, että liikkuvuus lisäsi heidän ymmärrystään sosiaalisesta monimuotoisuudesta. Opettajat myös kokivat, että heidän kulttuurinen tietoisuutensa ja ilmaisukykynsä lisääntyi. Nämä taidot hyödyttävät sekä opettajia että heidän opiskelijoitaan, sillä nämä uudet taidot voidaan siirtää suoraan opetukseen ja tunneille.

Projektin aikana haasteita aiheuttivat lähinnä henkilöstömuutokset ja suunniteltujen liikkuvuuksien peruuntumiset. Joitakin liikkuvuuksia oli muutettava kurssien peruuntumisista tai henkilöstömuutoksista johtuen. Hanke oli kuitenkin kaiken kaikkiaan menestys, ja tavoitteet saavutettiin. Suosittelemme Erasmus+ opettajien liikkuvuushanketta kaikille aikuisopetuksen toimijoille. Toivomme voivamme lähettää opettajiamme myös jatkossa Eurooppaan oppimaan ja toivotamme myös vieraita Euroopasta tervetulleeksi Hämeenlinnaan!

Lisätietoja VOPille oppia Euroopasta -hankkeesta.

Sivua päivitetty 31.8.2023 kello 11.24

Uusimmat uutiset

Tekstiilit Uusiks jakoi uusinta tietoa ja hienoja ideoita

Tekstiilit Uusiks -tapahtuma kokosi jälleen VOPin tiloihin Jaakonkadulle kierrätyksestä, tuunauksesta ja käsitöistä kiinnostunutta väkeä. Lauantain 16.9.2023 tapahtumassa oli kaksi maksutonta […]

Lue lisää

21.9.2023

Minun juttuni: Ukrainan kielen opiskelu tuottaa iloa ja tukee ukrainalaisia

Minna Tuominen on opiskellut viime syksynä Oksana Yasinskan opettamalla ukrainan alkeiskurssilla ja jatkaa opiskelua tänä syksynä. Minna muutti noin vuosi […]

Lue lisää

1.9.2023

Huhuu Hattula ja Janakkala!

Vanajaveden Opisto tarjoaa paljon kursseja myös Hattulassa ja Janakkalassa. Tässä viime hetken tärppejä syksyn iloksi, linkkien takana lisää. VOP Hattulassa: […]

Lue lisää

1.9.2023