Ajankohtaista

Tekstiilit Uusiks jakoi uusinta tietoa ja hienoja ideoita

21.9.2023

Tekstiilit Uusiks -tapahtuma kokosi jälleen VOPin tiloihin Jaakonkadulle kierrätyksestä, tuunauksesta ja käsitöistä kiinnostunutta väkeä.

Lauantain 16.9.2023 tapahtumassa oli kaksi maksutonta luentoa, jotka keräsivät paljon kuuntelijoita. Ensimmäisenä luennoitsija, vaatesuunnittelija ja stylisti Aija Rouhiainen esitteli itselleen tuunaamiaan vaatteita ja sai yleisössä aikaan useita ihastuneita huokauksia. Tämän luennon jälkeen tulee katsottua kaapin perukoille unohtuneita vaatteita uusin silmin.

Toisen luennon aiheena oli muodin ja tekstiilien kestävä kuluttaminen. Aiheesta kertoi globaalikasvatuksen asiantuntija Minna Laakso Eetti ry:ltä. Luento herätti kuuntelijoissa paljon ajatuksia, ja Minna sai monta hyvää kysymystä vastatakseen luennon lopuksi.

Jaakonkadun aulassa järjestettiin työnäytöksiä. VOPin opettaja Päivi Vaarula esitteli villalangan kehräämistä, joka on tämän vuoden käsityötekniikka. Kankaankudonnan kurssilainen Anja Kivistö oli puolestaan tullut esittelemään, miten jämälangoista saa virkattua matonkudetta. Jämälangoista toteutettuja neuleita ja villasukkia pääsi ihastelemaan opettaja Veera Jussilan pöydän ääreen. Hän esitteli myös neulepaikkausta.

Aulaan oli koottu upea näyttely E. Helenius Oy:n 60- ja 70-luvun painokankaista. Ne oli saatu lainaan Sirpa Paavolaisen kokoelmista. Lisäksi aulan näyttelyssä oli kuvanveistäjä Liisa Hietasen upeat ja hilpeyttä herättävät virkatut teokset Veli ja Weijo. Esillä oli myös paljon erilaisia käsitöitä kierrätysmateriaaleista tehtynä ja tuunattuja.

Tapahtumaa on järjestetty vuosittain neljän oppilaitoksen yhteistyönä: Vanajaveden Opisto (HML), Wahren-Opisto (Forssa), Valkeakoski-opisto ja Ammattiopisto Tavastia.

Teksti ja kuvat Laura Valo

KUVAT:

Aija Rouhiainen sai aikaan useammankin ihastuneen huokauksen esitellessään tuunattuja vaatteitaan.

Musiikista vastasi haitarinsoittaja Markku Viitanen.

Mukana olivat myös Luotsin tekstiilikierrätys, Hope ry -Hämeenlinna ja Wetterhoff.

Upeat E. Helenius Oy:n kankaat pääsivät näyttävästi esille VOPin aulaan.

Anne Yksjärvi ja Marjo Ritamäki kirpputorin kassan hoitajina. Kirpputorilta teki löytöjä pikkurahalla.

Työnäytöksissä pääsi tutustumaan myös lauta- ja pirtanauhan kutomiseen opettaja Pirjo Kuisman opastuksella.

Ammattiopiston tekstiiliopiskelijat esittelivät kierrenauhan punontaa ja korujen tekemistä.

Opettaja Laura Peltonen opiskelijoidensa kanssa Tuo ja vie -vaihtotorilla, jossa ylimääräiset tekstiilit ja käsityötarvikkeet löysivät uuden kodin. 

Ammattiopisto Tavastian tekstiiliopiskelijat ripustivat ulkomainoksina toimivat teepaidat ja viirit paikoilleen.

Aulan näyttelyssä oli esillä kuvanveistäjä Liisa Hietasen upeat ja hilpeyttä herättävät virkatut teokset Veli ja Weijo.

Hennin pop-up-kahvila toi tarpeellisen hengähdyspaikan tapahtuman keskelle. Saatavilla oli myös Kiipula Gardensin vihanneksia.

Sivua päivitetty 4.10.2023 kello 14.44

Uusimmat uutiset

Paviljonki-salin remontti valmistuu tammikuussa

Huomioithan! Liikunta- ja tanssikurssit Paviljongissa ja Pikkolossa, os. Jaakonkatu 28, käynnistyvät 15.1.2024 alkavalla viikolla, kun koko syksyn jatkunut Paviljonki-salin remontti […]

Lue lisää

29.11.2023

Kysely kansalais- ja työväenopistojen opiskelijoille 

Hyvä kansalais- tai työväenopiston opiskelija!   Tämän kyselyn tarkoituksena on kartoittaa vapaan sivistystyön roolia osana julkisesti rahoitettua koulutusjärjestelmää, Tampereen yliopistossa tehtävää […]

Lue lisää

29.11.2023

Tule konsertteihimme virittymään jouluun!

Vanajaveden Opiston soittajat ja laulajat järjestävät ihania joulukonsertteja, joissa pääset hetkeksi rauhoittumaan ja tunnelmoimaan joulua musiikin siivin. Tule virittymään jouluun […]

Lue lisää

16.11.2023