Ajankohtaista

Tekstiilit Uusiks jakoi uusinta tietoa ja hienoja ideoita

21.9.2023

Tekstiilit Uusiks -tapahtuma kokosi jälleen VOPin tiloihin Jaakonkadulle kierrätyksestä, tuunauksesta ja käsitöistä kiinnostunutta väkeä.

Lauantain 16.9.2023 tapahtumassa oli kaksi maksutonta luentoa, jotka keräsivät paljon kuuntelijoita. Ensimmäisenä luennoitsija, vaatesuunnittelija ja stylisti Aija Rouhiainen esitteli itselleen tuunaamiaan vaatteita ja sai yleisössä aikaan useita ihastuneita huokauksia. Tämän luennon jälkeen tulee katsottua kaapin perukoille unohtuneita vaatteita uusin silmin.

Toisen luennon aiheena oli muodin ja tekstiilien kestävä kuluttaminen. Aiheesta kertoi globaalikasvatuksen asiantuntija Minna Laakso Eetti ry:ltä. Luento herätti kuuntelijoissa paljon ajatuksia, ja Minna sai monta hyvää kysymystä vastatakseen luennon lopuksi.

Jaakonkadun aulassa järjestettiin työnäytöksiä. VOPin opettaja Päivi Vaarula esitteli villalangan kehräämistä, joka on tämän vuoden käsityötekniikka. Kankaankudonnan kurssilainen Anja Kivistö oli puolestaan tullut esittelemään, miten jämälangoista saa virkattua matonkudetta. Jämälangoista toteutettuja neuleita ja villasukkia pääsi ihastelemaan opettaja Veera Jussilan pöydän ääreen. Hän esitteli myös neulepaikkausta.

Aulaan oli koottu upea näyttely E. Helenius Oy:n 60- ja 70-luvun painokankaista. Ne oli saatu lainaan Sirpa Paavolaisen kokoelmista. Lisäksi aulan näyttelyssä oli kuvanveistäjä Liisa Hietasen upeat ja hilpeyttä herättävät virkatut teokset Veli ja Weijo. Esillä oli myös paljon erilaisia käsitöitä kierrätysmateriaaleista tehtynä ja tuunattuja.

Tapahtumaa on järjestetty vuosittain neljän oppilaitoksen yhteistyönä: Vanajaveden Opisto (HML), Wahren-Opisto (Forssa), Valkeakoski-opisto ja Ammattiopisto Tavastia.

Teksti ja kuvat Laura Valo

KUVAT:

Aija Rouhiainen sai aikaan useammankin ihastuneen huokauksen esitellessään tuunattuja vaatteitaan.

Musiikista vastasi haitarinsoittaja Markku Viitanen.

Mukana olivat myös Luotsin tekstiilikierrätys, Hope ry -Hämeenlinna ja Wetterhoff.

Upeat E. Helenius Oy:n kankaat pääsivät näyttävästi esille VOPin aulaan.

Anne Yksjärvi ja Marjo Ritamäki kirpputorin kassan hoitajina. Kirpputorilta teki löytöjä pikkurahalla.

Työnäytöksissä pääsi tutustumaan myös lauta- ja pirtanauhan kutomiseen opettaja Pirjo Kuisman opastuksella.

Ammattiopiston tekstiiliopiskelijat esittelivät kierrenauhan punontaa ja korujen tekemistä.

Opettaja Laura Peltonen opiskelijoidensa kanssa Tuo ja vie -vaihtotorilla, jossa ylimääräiset tekstiilit ja käsityötarvikkeet löysivät uuden kodin. 

Ammattiopisto Tavastian tekstiiliopiskelijat ripustivat ulkomainoksina toimivat teepaidat ja viirit paikoilleen.

Aulan näyttelyssä oli esillä kuvanveistäjä Liisa Hietasen upeat ja hilpeyttä herättävät virkatut teokset Veli ja Weijo.

Hennin pop-up-kahvila toi tarpeellisen hengähdyspaikan tapahtuman keskelle. Saatavilla oli myös Kiipula Gardensin vihanneksia.

Sivua päivitetty 4.10.2023 kello 14.44

Uusimmat uutiset

Ilmoittautumiset syksyn 2024 kursseille

Ilmoittautuminen syksyn kursseille avautuu ma 10.6.2024 klo 9. Poikkeuksena liikunnan kurssit (830-alkuiset) sekä musiikin kurssit, jotka avautuvat ke 7.8.2024 klo […]

Lue lisää

20.5.2024

Viva la Vappu – tule vappuetkoille Havinan kanssa!

Havinan vappuetkoja vietetään Idänpään torpalla lauantaina 27.4. klo 17. Luvassa on hyvänmielen karkelot kuoromusiikin parissa: mukana on niin poppia kuin […]

Lue lisää

18.4.2024

VOP-festivaali avaa kevään

Soiva kevään merkki, Vanajaveden Opiston VOP-festivaali helähtää jälleen lauantaina 13.4. eri puolilla Hämeenlinnaa. Kolmessa eri esiintymispaikassa voi kuulla bändejä, kuoroja, […]

Lue lisää

8.4.2024