Ajankohtaista

Oivalluksia omaan työhön runouden keinoin

28.10.2021

Mitä yhteistä on omalla työllä ja runoudella? Pian se selviää, sillä VOPissa pääsee kevätlukukaudella pohtimaan omaa työtään uudesta näkökulmasta, runouden keinoin. Pasi Lankisen vetämällä kurssilla käsitellään runouden keinoin omaa työtä ja siihen liittyviä aiheita, kuten työtehtäviä, ammattia, uraa, muutosta, jaksamista ja työyhteisöä.

– Runouden keinot tarkoittavat tässä yhteydessä sitä, että oman työn teemoja sanallistetaan eri tavoin kuin arjessa, jossa raportit, muistiot, strategiapaperit ja muut vastaavat tekstit jäsentävät työtä vakiintuneesti, jopa itsestään selvästi, Pasi Lankinen kertoo.

– Tavoitteena on hapuilla, kuvitella ja havaita toisenlaisia keinoja hahmottaa omaa työtä. Kokonaisuus näyttäytyy mahdollisesti eri tavalla ja uudenlaisesta näkökulmasta, kun sitä kuvaamaan löydetään, valitaan ja käytetään tavallisuudesta poikkeavia ilmaisuja.

Lankisen mukaan työtä koskevat ajatukset ja näkemykset ja työhön liittyvä käsitteistö elävät kielen varassa. Samalla pinttyneitä ajatuksia ja käsityksiä voidaan myös ravistella kielen ja sanojen avulla.

– Se on kurssin tarkoituskin: pyrkiä pinttymistä kohti pälkähdyksiä, saada oivalluksia omaan työhön runouden keinoin.

Käytännössä kurssilla runollistetaan omaa työtä ja siihen liittyviä teemoja vetäjän ehdottamien lähtökohtien ja erilaisten tehtävänantojen avulla.

– Kurssilla kirjoitetuista teksteistä, tai oikeastaan sanakertymistä ja niiden liepeistä keskustellaan ja niitä rukataan ja viilataan yhdessä. Lopuksi mietitään, mitä kaikesta läpikäydystä voisi päätellä ja kenties viedä mukanaan arjen pitimiksi.

Lankinen lupaa, että aikaisempaa kokemusta runoista tai kirjoittamisesta ei tarvita.

– Mukaan tarvitaan vain paperia ja kynä, ja ehkä myös annos uteliasta mieltä sekä kiinnostus sanallistaa työtään toisella tavalla kuin yleensä.

Kurssi alkaa 29.1.2022. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu kurssille mukaan täällä.

Kiinnostaako kirjoittaminen? Tutustu alla oleviin etäkursseihin ja ilmoittaudu mukaan!

Aloita nyt – tukea kirjoittamisen prosessiin, etäkurssi

Autofiktion peruskurssi, etäkurssi

Sivua päivitetty 28.10.2021 kello 08.52

Uusimmat uutiset

VOP-festivaali avaa kevään

Soiva kevään merkki, Vanajaveden Opiston VOP-festivaali helähtää jälleen lauantaina 13.4. eri puolilla Hämeenlinnaa. Kolmessa eri esiintymispaikassa voi kuulla bändejä, kuoroja, […]

Lue lisää

8.4.2024

Laulamisen ja äänenkäytön lego-palikat

Yksittäinen laulu voi sisältää teknisesti montaa eri kvaliteettia taiteellisen valinnan mukaan. Äänenkoulutushan ei ole pelkkää tekniikkaa vaan koostuu teknisen osaamisen […]

Lue lisää

7.3.2024

VOPin kursseilta opintopisteitä

Kansalaisopiston kurssilla saavutettua osaamista voi hyödyntää muissa opinnoissa, työelämässä tai esim. harrastus- ja yhdistystoiminnassa. Kursseilta on mahdollista saada opintopisteitä, jotka […]

Lue lisää

12.1.2024