Ajankohtaista

Kansanperinnettä ja ihmisen biologiaa

28.10.2021

VOPissa on loppuvuonna ja heti vuodenvaihteen jälkeen tarjolla mielenkiintoisia kursseja vanhoista uskomuksista ja kansanperinteestä. Kursseja vetää biologi ja luontomatkailuopas Elina Pallas.

11.11. alkava Parantavia kylpyjä ja metisiä löylyjä -kurssi käsittelee saunan ja saunomisen merkitystä menneille sukupolville.

Tuonen hauki ja Manalan matikka -kurssi puolestaan selventää kalojen mytologiaa ja perehtyy myös niiden biologiaan.

Alkuvuodesta Metsän ja veden väki -kurssilla selvitetään, millaisia olentoja esivanhempamme ajattelivat metsän siimeksessä ja aaltojen alla olevan ja millainen merkitys niillä oli niin entisajan arjessa kuin juhlassa. Kurssilla käydään läpi myös eroavaisuuksia, joita länsi- ja itäsuomalaisten jumaluuksilla oli.

Hyvän ja pahan ilman lintuja -kurssi puolestaan käy läpi lintuihin aikojen saatossa liitettyjä uskomuksia ja myös biologiaa.

Kursseja opettava Elina Pallas kertoo kiinnostuksensa vanhoihin aikoihin, kansanperinteeseen ja mielenkiintoiseen uskomusmaailmaan heränneen jo lapsuudessa.

– Vuosi sitten edesmennyt, vuonna 1928 syntynyt isäni kertoi eloisasti paljon mielenkiintoisia tarinoita muun muassa taioista, ja kuuntelin niitä innolla. Hänen kasvatusäitinsä iäkäs isä edusti vahvasti kansanuskon sukupolvea. Heikki-pappa hallitsi itsekin taikakonsteja ja tunsi muita, joilla oli samanlaisia kykyjä. Isä kertoi kansanperinteen kerääjien käyneen Heikki-pappaa haastattelemassa.

Pallas on viettänyt kesiä isänsä lapsuudenkodissa ja päässyt siellä kiinni menneiden aikojen tunnelmaan.

– Lisäksi Ruotsin Lapista kotoisin ollut tätini mies kertoi monia kiehtovia tarinoita omasta nuoruudestaan, jolloin hän metsäsavotassa ollessaan asusteli kaksi talvea erämaakämpässä, missä piti aika ajoin majaansa myös vanha noaidi, lapinnoita. Ne painuivat hyvin teini-ikäisen mieleen, Pallas muistelee.

Opiskeluaikanaan Pallas vietti monta kesää töissä Lapissa ja Koillismaalla.

– Käynti Julmalla Ölkyllä, Suomen suurimmalla kanjonijärvellä Kuusamossa katsomassa kalliomaalausta, vei kiinnostukseni entistä kauemmas menneisyyteen, esihistorialliselle ajalle, Pallas kertoo.

Pallaksen mukaan entisajan ihmiset elivät luonnossa ja luonnosta, mutta myös silmin näkymätön rinnakkaismaailma oli koko ajan läsnä.

– Sen takia onkin luontevaa yhdistää kursseilla biologiaa sekä kansatiedettä ja kansanperinnettä. Kurssini on tarkoitettu kaikille luonnosta, kansanperinteestä ja esivanhempiemme ajoista kiinnostuneille eikä niille tarvita pohjatietoja. Sen sijaan avoin mieli ja huumorintaju ovat tarpeen, hän sanoo.

Hyvän ja pahan ilmat linnut -kurssiin kuuluu myös linturetki yhdessä sovittavaan kohteeseen.

– Koska se on huhtikuisena lauantaina, tarkkailemme ja kuuntelemme myös Suomeen palanneita muuttolintuja, joilla on ollut tärkeä merkitys esivanhempiemme maailmankuvassa, Pallas kertoo.

Ihmiskeho tutuksi

Tammikuussa alkavalla Elina Pallaksen Mielenkiintoinen ihmiskeho -kurssilla paneudutaan ihmisen biologian saloihin monipuolisesti.

– Kurssilla käymme läpi tärkeimpien elimien ja elimistöjen rakennetta ja toimintaa paitsi luentojen myös tehtävien kautta.

Kurssi sopii erityisesti biologian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville ja se käy osasuorituksena Tavastian lukioissa, mutta myös kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneet kehonsa hyvinvoinnista.

– Perehdymme myös siihen, mitä sitten seuraa, jos kehossa kaikki ei toimikaan kuten pitäisi. Osallistujien toiveiden mukaan selvitämme myös joka tunnilla sen kerran aiheeseen liittyviä, heitä erityisesti kiinnostavia kysymyksiä, Pallas sanoo.

Ilmoittaudu kursseille helposti VOPin nettisivuilla ja tutustu myös muuhun kurssitarjontaan!

Kurkikuva: Tero Pelkonen

Sivua päivitetty 28.10.2021 kello 08.56

Uusimmat uutiset

Ilmoittautumiset syksyn 2024 kursseille

Ilmoittautuminen syksyn kursseille avautuu ma 10.6.2024 klo 9. Poikkeuksena liikunnan kurssit (830-alkuiset) sekä musiikin kurssit, jotka avautuvat ke 7.8.2024 klo […]

Lue lisää

20.5.2024

Viva la Vappu – tule vappuetkoille Havinan kanssa!

Havinan vappuetkoja vietetään Idänpään torpalla lauantaina 27.4. klo 17. Luvassa on hyvänmielen karkelot kuoromusiikin parissa: mukana on niin poppia kuin […]

Lue lisää

18.4.2024

VOP-festivaali avaa kevään

Soiva kevään merkki, Vanajaveden Opiston VOP-festivaali helähtää jälleen lauantaina 13.4. eri puolilla Hämeenlinnaa. Kolmessa eri esiintymispaikassa voi kuulla bändejä, kuoroja, […]

Lue lisää

8.4.2024