Ajankohtaista

Kestävä kehitys: VOPin juhlatunnelmia

13.2.2020

Kestävän kehityksen työtä on opistossa viety eteenpäin päätoimisen henkilökunnan johtamana.

OKKA-säätiön johtaja Tuulikki Similä luovutti Vanajaveden Opiston rehtori Outi Itäluomalle henkilökuntineen sertifikaatin, joka kertoo ennen kaikkea systemaattisesta ja pitkäjänteisesti työstä kestävän kehityksen edistämiseksi. Sertifikaatin kunniaksi oli aika hengähtää hetki ja juhlistaa saavutusta asiaan kuuluvalla ohjelmalla.

Outi Itäluoma kertoi puheessaan, että opiston perehtyminen kestävän kehityksen asioihin aloitettiin jo vuonna 2013. Tuolloin vapaalle sivistystyölle luotiin kestävän kehityksen kriteerit, joiden taustalla oli uudistettu kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus ”Suomi, jonka haluamme 2050”.

– Oli vaikea hahmottaa, mitä kaikkea pitäisi tehdä ja miten. Tutkimme kuitenkin arvojamme ja toimintaamme neljän näkökulman valossa – ekologisen ja taloudellisen sekä sosiaalisen ja kulttuurisen. Olimme sitä mieltä, että opiston toiminta, niin kuin vapaa sivistystyö yleensäkin, istuu hyvin lähtökohdiltaan kestävän kehityksen filosofiaan. Haasteeksi tuli, miten kehittelemme näkökulmien mukaisia asioita opistossa eteenpäin, käytännön tasolle, Outi Itäluoma kertoi.

Kestävän kehityksen työ jatkuu edelleen. Nyt meneillään on oppilaitosten kestävän kehityksen kriteerien uudistaminen. Työ on aloitettu ammatillisten oppilaitosten kriteereistä, ja tänä vuonna se laajenee vapaaseen sivistystyöhön.

– Ajattelua ihmiskunnan hyvästä elämästä yhden maapallon rajoissa on syvennettävä, ja jälleen kerran opetusalan eri toimijoiden tulee miettiä, miten tämä viesti taipuu käytännön toimiksi pedagogiikassa, opetuksen sisällöissä ja menetelmissä sekä opetusta tukevissa palveluissa, Itäluoma sanoi.

– Tänään iloitsemme siitä, että liitymme niiden 14 kansalaisopiston joukkoon Suomessa, jotka ovat todistetusti ottaneet kestävyyden asian työn alle. Kiitän henkilökuntaamme sitoutumisesta. Kukin on kantanut kortensa kekoon.

 

Katso lisää aiheesta.

 

Sivua päivitetty 13.2.2020 kello 15.31

Uusimmat uutiset

Viva la Vappu – tule vappuetkoille Havinan kanssa!

Havinan vappuetkoja vietetään Idänpään torpalla lauantaina 27.4. klo 17. Luvassa on hyvänmielen karkelot kuoromusiikin parissa: mukana on niin poppia kuin […]

Lue lisää

18.4.2024

VOP-festivaali avaa kevään

Soiva kevään merkki, Vanajaveden Opiston VOP-festivaali helähtää jälleen lauantaina 13.4. eri puolilla Hämeenlinnaa. Kolmessa eri esiintymispaikassa voi kuulla bändejä, kuoroja, […]

Lue lisää

8.4.2024

Laulamisen ja äänenkäytön lego-palikat

Yksittäinen laulu voi sisältää teknisesti montaa eri kvaliteettia taiteellisen valinnan mukaan. Äänenkoulutushan ei ole pelkkää tekniikkaa vaan koostuu teknisen osaamisen […]

Lue lisää

7.3.2024