Ajankohtaista

Opiskelijahuollon ajankohtaispäivänä pureuduttiin yhteisöllisyyden rakentamiseen

26.8.2022

Lukiokoulutuksen opiskelijahuollon ajankohtaispäivä kokosi keskiviikkona 24.8.2022 Vanajaveden Opiston auditorioon Hämeenlinnan Jaakonkadulle opiskelijahuollon henkilöstöä, opettajia sekä opiskelijoita. Kaikkiaan paikalla oli kuutisenkymmentä henkilöä. Koronan kaksi kertaa siirtämä tilaisuus saatiin lopulta vietyä maaliin onnistuneesti. Vuosittain järjestettävän ajankohtaistapahtuman otsikkona oli tällä kertaa, ”Yhteisöllisyyttä rakentamassa”.

Tilaisuudessa esitelmöitsijänä toimi Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija, dosentti, FT Tomi Kiilakoski. Hänen esitelmänsä otsikkona oli ”Toimiva yhteisö luo turvaa ja hyvinvointia”.

– Oppilaitoksissa ja lukioissa kaivataan toimivaa yhteisöä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, hän painotti.

Tällaisessa yhteisössä sen jokainen jäsen voi kokea tuovansa jotakin hyvää muille, ja jossa on tilaa toimia. Siellä on tilaa myös omalle identiteetille, jossa itseen kohdistuu myönteisiä tunteita.

– Yhteisön tavoitteena on huolehtia jäsenistään, sekä tuottaa tuntua, että jokaisen oma arvo ihmisenä on ohittamaton ja jakamaton. Tämä vaatii aikaa, tilaa ja kunnioitusta, ja sen pahimpia uhkia on kiire, hän sanoi.

Tutkimusten mukaan kouluyhteisöön kuulumisen ja elämään tyytyväisyyden välillä on vahva positiivinen yhteys.

– Osallisuutta lisätäksemme meidän on oppilaitoksena luotava erilaisia kutsuvia paikkoja, jaettuja solidaarisuuden saarekkeita, suorittamisesta vapaita yhdessä olemisen ja tekemisen välineitä, joihin ihan jokainen voi osallistua matalalla kynnyksellä, Kiilakoski sanoi. 

– Osallisuus on jatkuva prosessi, joka ei synny itsestään. Osallisuuden prosessia tulee tukea ja sen tulisi läpäistä koulun eri toiminnot.

(Teksti: Reijo Järvinen, Virpi Seppälä. Kuva Piritta Salo)

Sivua päivitetty 26.8.2022 kello 16.25

Uusimmat uutiset

Viimeistä viedään – penkkarit ja vanhojentanssit Parolan lukiossa

Parolan lukion penkkariajelu Parolan lukion abiturientit viettävät viimeistä koulupäiväänsä penkinpainajaisten merkeissä to8.2.2024. Päivään sisältyy perinteistä penkkariohjelmaa koulussa aamun aikana. Ohjelmassaanabiturientit […]

Lue lisää

2.2.2024

Parolan lukion syksyn 2023 ylioppilaat

Syksyn 2023 ylioppilaskirjoitusten tulokset on julkaistu. Lämpimät onnittelut uusille ylioppilaille! Kauppinen VilmaSeppänen Venla

Lue lisää

15.11.2023

Tervetuloa Parolan lukion esittelyiltaan!

Kiinnostavatko opinnot Parolan lukiossa? Parolan lukio esittelee toimintaansa 9.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen sekä muille lukio-opinnoista kiinnostuneille. Tule kysymään ja kuulemaan […]

Lue lisää

9.10.2023