VII Pillipäivät Hämeenlinnassa ja Lammilla la–su 17.–18.8.

Leena Joutsenlahti. Kuva Jorma Airola.

Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen kansanomaisista puhallinsoittimista kiinnostuneita: harrastajia ja ammattilaisia, muusikoita, tutkijoita, soitinrakentajia ja muuten vain kiinnostuneita. Tämä vuonna teemana on edesmennyt lammilainen Pentti Mäkelä ja hänen työnsä puhaltimien parissa. Viikonlopun aikana tarjoamme luentoja, työpajoja, soitinnäyttelyn ja konsertteja.

Tapahtuma on maksuton ja myös sen konsertteihin on vapaa pääsy. Tarjoamme aloituskahvit ja päiväkahvit lauantaina, mutta muut ruokailut kukin kustantaa itse. Lauantaina voimme mennä yhdessä lounaalle, lähistöltä löytyy ruokapaikkoja.

Halutessasi voit osallistua vain osaan ohjelmasta. Pyydämme ilmoittautumisia, jotta voimme varautua sopivalla määrällä kahvia ja teetä sekä suunnitella työpajat mahdollisimman tarkoituksenmukaisiksi.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: riittaliisa.joutsenlahti@gmail.com, puh. 050 572 6271 tai Kirsi Ojala kirsikka.ojala@gmail.com 050 593 4124

Pillipäivät järjestää työryhmä, joka on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta ja Hämeenlinnan kaupungilta. Yhteistyökumppaneina toimivat Vanajaveden Opisto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, kansanmusiikin koulutus ja Wetterhoffin talo.

Pillipäivien tapahtumasivu Facebookissa: https://www.facebook.com/events/309181443324400/

Ohjelma

Samuli Karjalainen. Kuva Kirsi Ojala.

Lauantai 17.8. Hämeenlinnassa Vanajaveden Opistolla, auditorio os. Jaakonkatu 28

 • 10.00 Tervetulokahvit
 • 10.30 Kristiina Ilmonen: Soiva luento
 • 11.15 Susanna Mäkelä, Pentti Mäkelän tytär: Penttiä ja hänen työtään muistellen. Kirsi Ojala haastattelee.
 • 12.00-13.00 Lounastauko
 • 13.00 – 13.30 Riitta-Liisa Joutsenlahti: “Unohdetut soittimet”. Näkökulmia kansanomaisten puhaltimien maailmaan.
 • 13.20-14.15 Leena Joutsenlahti: Makale. Improvisointia mäkelähuiluilla. Soiva luento.
 • 14.15 – 15.00 Päiväkahvit
 • 15.00 – 16.30 Kirsi Vinkki & Samuli Karjalainen: Uuden pitkähuilumallin äärellä. Kokemuksia huilujen rakentamisesta sekä soittotyöpajat lapsille ja aikuisille. Tule kokeilemaan pitkähuiluja ja oppimaan helppoja sävelmiä. Paikalla on muutamia huilusoittimia, joita saa lainata, tai voit osallistua myös muilla soittimilla kuten esim. viululla tai kitaralla. Aikaisempaa kokemusta ei edellytetä, voit tulla mukaan millä tahansa taitotasolla!
 • 18.00 Konsertti: Leena Joutsenlahti soolo & Wind on Wind (Wetterhoffintalo, Wanha kutomo -sali, Palokunnankatu 9)

Sunnuntai 18.8. Lammin Turvantalolla, os. Mommilantie 7

 • 12.30 Heikki Laitisen soiva luento
 • Tutustumista Pentti Mäkelän soitinrakennukseen:
 • soitinnäyttely, lehtileikkeitä ja videomateriaalia
 • 15.00 Konsertti: Lammin soittokunta esiintyy

Lisätietoja esiintyjistä:

 • Kristiina Ilmonen: MuT, kansanmusiikin professori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Muusikko, tutkija ja opettaja.
 • Leena Joutsenlahti: MuT, lehtori Pakilan musiikkiopisto ja tuntiopettaja Sibelius-Akatemia. Muusikko, tutkija ja opettaja. Joutsenlahti on valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta pääsoittimenaan kansanomaiset puhallinsoittimet. Hän on toiminut muusikkona ja säveltajänä erilaisissa teatteri- ja tanssiproduktioissa, mm. Jyrki Karttusen tanssiteos ”Keiju” (2002) sekä Markku Lehmuskosken ja Anastasia Lapsuin elokuva ”Jumalan morsian” (2003). Soololevy Makale (OMCD 84) ilmestyi 1999.
 • Riitta-Liisa Joutsenlahti: MuM, projektityöntekijä, opettaja Vanajaveden Opisto, Hoilaillen – kieltä ja kulttuuria laulaen -opettaja, muusikko.
 • Samuli Karjalainen MA (Master of Arts, University of Limerick, Irlanti).
 • Muusikko ja instrumenttiopettaja, Pakilan ja Pitäjänmäen musiikkiopistot Helsingissä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.
 • Heikki Laitinen: FT, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori. Muusikko, tutkija ja opettaja.
 • Susanna Mäkelä: Sotilasmestari Pentti Mäkelän, edesmenneen lammilaisen muusikon ja soitinrakentajan tytär.
 • Heikki Ryynänen: TaK. Keramiikka- ja lasitaide. Well Well Design Oy.
 • Kirsi Vinkki: MuM, puualan artesaani, muusikko ja instrumenttiopettaja. Osuuskunta Lilith, Pakilan ja Pitäjänmäen musiikkiopistot Helsingissä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia: soitinverstas ja instrumenttiopetus.
 • Wind on Wind on ryhmä, joka tutkii ja esittää musiikkia kansanomaisilla puhaltimilla. Sen sovitusten alkuituina on ollut rahisevia arkistoäänitteitä, vanhoja nuotinnoksia ja erilaisten puhaltimien yksilöllisiä sointeja. Lopputuloksessa soivat seesteiset hetket ja metsäiset biitit. WInd on Wind jäsenet: Kristiina Ilmonen, Mimmi Laaksonen, Leena Laitinen, Kirsi Ojala.  Ensilevy Sees julkaistiin 2013 ja ensi vuonna on tulossa uusi albumi yhteistyössä ruotsalaisten Göran Månssonin ja Jonas Simonsonin kanssa.
 • Lammin soittokunta: Lammin nykyinen 47 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut soittokunta on perustettu keväällä 1972. Silloin ryhtyivät Keijo Vähätalo ja Juha Vaso toimeen soittokunnan kokoamiseksi. He saivat kootuksi kymmenhenkisen kokoonpanon, joka viihdytti paikkakuntalaisia jo saman kevään vappuaamuna silloisen kansalaiskoulun tasanteella. Johtajina soittokunnan toimintakaudella ovat olleet Juha Vaso, Sanfrid Mäkitalo, Raimo Ollinkangas sekä Veikko Rasta. Vuodesta 2013 nykyhetkeen on johtajana toiminut Jukka Hanhisalo. Nuorisosoittokuntaa 70 – 80-luvuilla johti Pentti Mäkelä. Nuorisosoittokunnan toimintaa on jälkeenkin päin herätelty, mutta se on loppunut osallistujien vähäisyyteen. Lammin Soittokunta on toiminut miltei perustamisestaan lähtien kansalaisopiston piirinä, ja on nykyään Vanajaveden Opiston opintopiiri. Soittokunnan tämänhetkinen pienehkö kokoonpano asettaa soitettavalle musiikille omat vaatimuksensa, mutta esiintymisten ohjelmisto koostuu kirkkomusiikista uudempaan viihdemusiikkiin aina tarpeen mukaan.  Soittokuntaa on vuodesta 2003 ylläpitänyt Lammin Soittokuntayhdistys ry. Konsertteja on vuosikymmenten kuluessa järjestetty monia ja näistä osa on toteutettu yhteiskonsertteina alueen muiden puhallinorkestereiden kanssa. Esiintymisiä eri juhlatilaisuuksissa on vuosittain useita, ja näistä vakituisiksi ovat muodostuneet soitot pellavamarkkinoilla sekä itsenäisyyspäivän juhlissa. Entisistä nuorista soittajista moni on saanut musiikista itselleen ammatin tai jatkanut harrastusta musiikin parissa.

Katso myös:

© 2019 Koulutuskuntayhtymä Tavastia