Hämeenlinna 130.00 € la 09:00–16:00 su 09:00–16:00 Täynnä, voit ilmoittautua varalle

Puunsorvauksen erikoiskurssi – Segmenttisorvauksen perusteet

Kevätlukukausi: 23.3.–7.4.2024 (kertoja: 4)

Segmenttisorvaus on yksi puunsorvauksen erikoistekniikka, jossa sorvattava aihio koostuu useista eri puulajien osista eli segmenteistä, jotka liimataan visuaalisesti tarkkaan suunnitellulla tavalla renkaiksi ja edelleen päällekkäin. Tämän tekniikan avulla on mahdollista valmistaa esineitä pienistäkin rimoista puuta säästämällä ja aihioon erilaisia kuvioita toteuttaen. Opit segmenttisorvauksen perusteet, joka sisältää valmistettavan esineen monipuolisen suunnittelun, raaka-aineen valinnan ja määrän laskemisen, segmenttien mitoittamisen, sahaamisen ja renkaiksi liimaamisen sekä segmenttirenkaiden yhteen liimaamisen perustekniikat.

Suunnitellaan ja valmistetaan segmenteistä kulhoaihio, joka voidaan toteuttaa 2–4 eri puulajia hyödyntämällä (esim. koivu, pihlaja, jalava ja mahonki). Aihiosta sorvataan kulho kurssin viimeisenä päivänä, jolloin samalla kerrataan esim. kulhotaltan monipuolinen käyttö tasosorvauksessa. Kurssilla on mahdollisuus sorvata myös kulhoja yksipuisesta aihiosta ja tämän aihion ei tarvitse olla kuivaa puuta. Tarvikemaksu n. 30 euroa maksetaan opettajalle. Osallistuminen edellyttää sorvauskokemusta. Kurssipäivät la-su 23.–24.3. ja 6.–7.4. Tiedustelut: karimatias.koski@gmail.com

Lisätiedot

Ota mukaan piirustus- ja mittavälineitä (kynä + lyijykynäharppi ja viivoitin sekä rulla- ja työntömitta). Myös kannettava tietokone olisi kätevä, koska segmenttisorvausesineiden suunnitteluun löytyy netistä ilmaisia työkaluja. Tarkemmat tiedot kurssilla tarvittavista välineistä lähetetään opiskelijoille ennen kurssia.

Kurssi nro: 1107120
Opettaja: Kari Koski
Opetuspaikka: VOPin verstas, Vanajantie 10 rak. A Hämeenlinna

Näytä kurssin kalenteri