Luennot

Luennoille on vapaa pääsy.

Hämeenlinna 1917–1918 -luentosarjaSuomi100-Logo60x50mm

Keväällä alkanut luentosarja jatkuu. Yhteistyössä Hämeenlinna-Seura ry:n kanssa

Lokakuun vallankumous ja marraskuun suurlakko

ti 10.10. klo 18–19.30 | Tavastia, A-rak, auditorio | Ilkka Teerijoki

4. osa keväällä alkaneesta luentosarjasta Hämeenlinna 1917–1918. Lokakuun vallankumous nosti Venäjällä valtaan Leninin johtamat bolshevikit. Tapahtumat heijastuivat myös Suomeen, jossa esiintyi laajaa lakkoilua. Hämeenlinnassa työväestö otti vallan käsiinsä ja käytännössä piti viikon verran hallussaan muun muassa kaupungin järjestysvaltaa ja puhelinlaitosta. Lakkojen loputtua tilanne rauhoittui. Väkivaltaa ei Hämeenlinnassa koettu, mutta juopa kansanosien välillä syveni entisestään.

Suomi itsenäistyy

ma 4.12. klo 18–19.30 | Hämeenlinnan kirkko | Ilkka Teerijoki

5. osa keväällä alkaneesta luentosarjasta Hämeenlinna 1917–1918. Eduskunta hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917. Tämä ei kuitenkaan saanut aikaan kovin suurta  juhlahumua, sillä ymmärrettiin, että Suomen kohtalo ei ollut yksin omissa käsissä, vaan se riippui käynnissä olevan maailmansodan käänteistä ja siihen osallistuneiden maiden – etenkin Venäjän ja Saksan – kehityksestä. Sisäiset ongelmatkin pahenivat Suomessa yhä, kansan kahtiajako syveni ja elintarvikepula muuttui koko ajan yhä pahemmaksi.


Suomalaista kulttuuria Janakkalassa -luentosarja

Yhteistyössä Ida Aalberg -seuran kanssa.

Näyttelijä Ida Aalberg ja Arkadian aarteet

to 14.9. klo 18–19.30 | Turenki, kirjasto | Pentti Paavolainen

Suomalaisen Teatterin puheosaston maine ja taso luotiin 1880-luvun vuosina, jolloin Kaarlo Bergbom ehti kiinnostua myös tarjotuista kotimaisista näytelmistä. Minna Canthin panos oli keskeinen, vaikka Ida näyttelikin oikeastaan vain Homsantuun Työmiehen vaimossa. Aalberg alkoi kaivata samaan aikaan vapautta ja suurempia estradeja.

Taidemaalari Onni Oja, suomalaisen sielunmaiseman kuvaaja

to 5.10. klo 18–19.30 | Turenki, kirjasto | Jorma Saarinen

Jorma Saarinen kertoo Onni Ojan elämänvaiheista Janakkalan Löyttymäellä vietetystä lapsuudesta aina professoriksi ja maailmanmaineeseen saakka. Lapsuudestaan saakka Oja piirsi ja maalasi janakkalalaisia maisemia ja aiheita niin, että monesta janakkalalaisessa kodissa löytyy hänen työnsä puhumattakaan julkisista rakennuksista. Janakkalan kunnan vaakunakin on Ojan suunnittelemansa.

Urkujen rakentamista Janakkalassa

to 9.11. klo 18–19.30 | Janakkalan Pyhän Laurin kirkko | Martti Porthan

Martti Porthanin urkurakentamisen filosofia lähtee siitä, että uruille on kirjoitettu musiikkia kauemmin kuin millekään muulle soittimelle. Musiikki on kirjoitettu tiettynä aikana, tiettyihin yhteiskunnallisiin tarpeisiin, tiettyyn tyyliin ja ennen kaikkea tietyn tyylisille uruille. Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa on Martti Porthanin urkurakentamon valmistamat pohjoissaksalaisen barokin tyylin mukaiset 40-äänikertaiset urut, joiden soinnista kuullaan myös näytteitä.

Vanajaveden Opisto

Opistotalo, Verkatehdas
Postiosoite: Paasikiventie 2
13200 Hämeenlinna

Asiakaspalvelu puh. 03 6212 572
vop.toimisto@kktavastia.fi

© 2017 Koulutuskuntayhtymä Tavastia