Kurssien sisällöistä

Varaa itsellesi omaa aikaa, aloita käsityöharrastus – hanki hyvinvointia!

Ilmoittaudu ajoissa ja anna sähköpostiosoitteesi 

  • Kurssin käynnistymisestä päätetään erikseen merkittynä päivänä. Ellei päiväystä mainita, päätetään kurssista viikkoa ennen sen alkamista.
  • Kurssikohtaiset kokoontumispäivät, tarkempi sisältö ja tietoja tarvittavista työvälineistä tai materiaaleista, ks. netistä ko. kurssin kohdalla ”lisätiedot”.
  • Lyhyille intensiivikursseille ilmoittautuneille lähetetään yleensä tiedot tarvikkeista – anna sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.
  • Materiaalit ja työvälineet opiskelija hankkii itse.
  • Pitkillä kursseilla tiedot tarvikkeista ensimmäisellä opetuskerralla, jolloin läsnäolo on välttämätön. Silloin saatetaan tehdä myös yhteistilaus materiaaleista.
  • Koulujen ja Ammattiopisto Tavastian käsityön opetustiloissa on useimmat tarvittavat koneet ja laitteet sekä käsityön työvälineitä.
  • Keramiikan kursseilla käytettävä savi hankitaan yhteistilauksena. Savesta ja lasitteista peritään materiaalimaksu käytön mukaan. Keramiikan opetustiloissa on uunit: opiskelijatöiden polttomaksu sisältyy kurssin hintaan.

Käsityöelämys

Laajenna kokemuksiasi ja irrottaudu arjesta käsityön parissa. Käsityön tekeminen on oivallinen mahdollisuus virkistäytymiseen ja palautumiseen. Elämyksiä koetaan niin työskentelyprosessin aikana kuin valmistuneen käsityön äärelläkin – oli kyseessä uuden oppiminen tai vanhan taidon vahvistaminen. Ammattitaitoiset opettajat huolehtivat tavoitteiden saavuttamisesta. 

Haasta itsesi

Käsityön tekeminen edistää ajattelua ja kehittää luovuutta. Huomaat oppivasi helposti uusia asioita. Yhdistä käsityön tekeminen kielen oppimiseen tai opettele uusi taito. Jos tarvitset työhösi uusia toimintatapoja, kokeile käsityön tekemisen kautta lähestymistä.

Vaatteet ja pukeutuminen

Ammatilliset kurssit on kohdennettu pukeutumistuotteiden asiakaspalvelutehtävissä toimiville tai alalle suuntaaville henkilöille. VOP/AOT -kurssit ovat osa Vaatetusalan erikoisammattitutkinto, pukeutumisneuvoja -valinnaisen tutkinnon valmistavasta koulutuksesta. Mikäli suoritat kurssin lähipäivään /-iin liittyvät ennakko- ja etätehtävät hyväksytysti, ne voidaan hyväksi lukea oppimisena, jos tulevaisuudessa hakeudut suorittamaan pukeutumisneuvojan erikoisammattitutkinnon valinnaisen tutkinnon osan. Tavoitteena on lisätä vaatteiden, asukokonaisuuksien sekä pukeutumisvärien valintaan liittyvää tietoutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Järjestetään yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian kanssa. Kursseille ilmoittaudutaan normaalisti opiston ilmoittautumisjärjestelmän kautta.

Ompelu

Ompelukursseilla opiskellaan perusasioita: materiaalien ja mallin valinta, mittaaminen, leikkaaminen, työvälineiden valinta, ompeleminen ja viimeistely. Uutuutena ovat kurssit kaavojen piirtämisestä ja vetoketjun ompelusta. Vaateompelun kursseilla käytetään valmiskaavoja ja opetellaan sovittamista. Ompelussa on lyhyitä erikoiskursseja, joissa perehdytään mm. unelmien takin ja istuvan korsetin ompeluun.

Sisustusompelutöissä perehdytään tarkan mittaamisen merkitykseen ja ompelunikseihin.

Ellei toisin mainita, kaikki kurssit sopivat sekä aloittelijoille että ompelun perustiedot hallitseville. Materiaalit kukin hankkii itse. Mukaan tarvitaan omat ompelutarvikkeet, sakset, muistiinpanovälineet – oman ompelukoneen voi myös ottaa mukaan.

Tilkkutyö

Tilkkutyön opiskelumahdollisuuksia on lähes viikon jokaisena päivänä, eri puolilla opiston toiminta-aluetta. Kurssit on tarkoitettu kaikille tilkkutöistä ja ompelusta kiinnostuneille, myös aloittelijoille ja nuorille!  Tilkkutyö voi olla sisustus-, käyttö- tai koristetekstiili.

Materiaalien kierrätys sopii erinomaisesti tilkkutöihin. Mukaan tarvitaan omat ompelutarvikkeet, sakset, muistiinpanovälineet – oman ompelukoneen voi myös ottaa mukaan. Tilkkutyöhön voi yhdistää muita tekstiilitekniikoita, joilla saa uusia ulottuvuuksia työskentelyyn – etsi kursseista kiinnostavimmat yhdistelmät!

Kirjonta ja lankatyöt

Valitse nopea, villisti ja vapaasti kokeileva pistokirjonta tai rauhallisesti lankoja laskien etenevä säännöllinen kuviointi käsin ommellen. Kokeile miten kaunista, piirrosviivaa muistuttavaa jälkeä saa aikaan ompelukoneella. Myös kirjontatyössä hyödynnetään kierrätysmateriaalia ja kirjonnan keinoilla uudistetaan tekstiilit ja vaatteet ajankohtaisiksi ja kiinnostavaksi.

Neulonnan ja virkkauksen kursseilla opetellaan lukemaan merkkejä ja ohjeita. Perusasiat käsitellään ja harjoitellaan. Kokeillaan erilaisia tekniikoita ja monenlaisia materiaaleja. Virkkaaminen koukuttaa kivasti ja neuleiden valmistuksessa riittää haastetta myös edistyneemmille. Hämmästyt miten paljon uusia asioita kursseilla voi oppia!

Pitsinnypläys

 Nypläyskursseilla sovelletaan perinteistä käsityötaitoa nykypäivän tarpeita vastaavaksi. Kurssit sopivat niin aloittelijalle kuin kokeneellekin nyplääjälle. Aloittelevat nyplääjät opiskelevat perusasioita: nyplätyn pitsin rakenne, työvälineet ja erilaisten materiaalien käyttö.

Kokeneemmat nyplääjät syventävät ja soveltavat osaamistaan valintojensa mukaisissa haastavammissa töissä. Uudet materiaalit ja innovatiiviset sovellukset antavat nyplääjille rajattomat mahdollisuudet kehittyä osaamisessaan.

Huom. Aloittelevan nyplääjän ei kannata hankkia välineitä etukäteen, sillä opettajalta voi kysyä nypläysvälineitä lainaksi.

Kankaankudonta

Kankaankudonnan kurssien tavoitteena on elvyttää, vahvistaa ja ylläpitää kankaan valmistuksen taitoa. Kaikki kudonnan kurssit sopivat myös aloittelijalle. Aloittelijat opiskelevat perusasioita ja kokeneet kutojat syventävät osaamistaan ja heitä kannustetaan luovaan työskentelyyn. Kursseilla kudotaan käyttö- ja sisustustekstiilejä. Kurssikohtaiset kokoontumispäivät, tarkempi sisältö, ks. netistä ko. kurssin kohdalla ”lisätiedot”.

Tarvitset mukaasi muistiinpanovälineet, sakset, työstä riippuen lankoja ja kuteita. Loimilangat voidaan hankkia yhteisostona. Työt suunnitellaan ensimmäisillä kerroilla, jolloin läsnäolo on ehdottoman tärkeää. Kurssille osallistuminen vaatii runsaasti itsenäistä työskentelyä, myös oppituntien ulkopuolella. Kudonnan opetustila on kurssilaisten käytössä sopimuksen mukaan.

Keramiikka

Mahdollisuutesi muotoilun ja ilmaisun maailmaan! Osallistuminen kurssille ei vaadi aiempaa kokemusta – keramiikan kurssit on tarkoitettu sekä aloittelijoille että kokeneemmille harrastajille.

Materiaalit ja välineet opiskelija hankkii itse. Keramiikan kursseilla käytettävä savi hankitaan yhteistilauksena. Savesta ja lasitteista peritään materiaalimaksu käytön mukaan. Keramiikan opetustiloissa on uunit: opiskelijatöiden polttomaksu sisältyy kurssin hintaan.

 

Vanajaveden Opisto

Jaakonkatu 28
13100 Hämeenlinna

Asiakaspalvelu puh. 03 6212 572

vop.toimisto@kktavastia.fi

© 2018 Koulutuskuntayhtymä Tavastia