Rättisitikka yhdistää kaksi kouluttajaa

Helge Inkiläinen ja Anssi Kovanen, Vanaja Koulutus Oy:n vanha ja uusi tilauskouluttaja. Mikä heitä yhdistää, no rättisitikat tietenkin. Toki he molemmat ovat olleet Ammattiopisto Tavastian opettajia, mutta elokuusta alkaen Helge on ollut eläkkeellä ja tilauskoulutuksen lisäksi Anssi toimii Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitosten kansainvälisyyskoordinaattorina.

Siis rättäreihin. Helge ei oikein muistanut rättisitikoidensa määrää, mutta ainakin kolme on ajossa, joista kaksi museoautona ja kolme rekisterissä olevaa seisomassa pihassa sekä pihassa ja hallissa liikennekäytöstä poistossa aika monta. Eipä Helge vuoden 1980 jälkeen muilla omilla autoilla kuin Citroeneilla ole ajanutkaan. Opettaja-aikana koulun autoilla joutui ajamaan. Anssilla on rättäreitä vähemmän, mutta niin on ikääkin; kaksi rättäria rekisteröitynä, kaksi rekisteröimättä ja jatkuvassa käytössä Citroen C6.

Tänä kesänä, niin kuin niin monena muunakin kesänä, he molemmat ajoivat läpi Euroopan Citroen 2CV-ystävien maailmankokoukseen, joka nyt oli Portugalissa. Helgelle matkakilometrejä kertyi 8250 ja Anssille 6920 km. Helge asui rättisitikassakaan koko neljäviikkoisen matkan ajan. Anssi 4-henkisen perheensä kanssa yöpyi matkalla hotelleissa, mutta itse leirillä telttamajoituksessa.

Maailmankokous pidetään joka toinen vuosi ja Anssi on käynyt niissä kahta lukuun ottamatta vuodesta 1991 lähtien, Helge ei ihan kaikissa. Kokonaisuudessaan Helge reissaa sitikoillaan enemmän. Paljon pohjoisessa ja silloin tällöin myös Suomen tapahtumissa, joissa Anssi taas ei käy. Anssi on sitikkareissuillaan ollut 20 maassa ja Helge yli 30:ssa. Reissuilla täytyy olla matkatavaroiden lisäksi myös työkalut ja varaosat mukana. Itse joutuu autot huoltamaan ja varaosia ei ihan joka paikasta saa. Helgehän on itse myös entisöinyt rättäreitänsä.

On Ammattiopisto Tavastiassa kolmaskin rättäriharrastaja Jukka-Pekka Hämäläinen, joka sijaisena silloin tällöin hoitaa Vanaja Koulutuksen tilauskoulutusta. Vuonna 2010 Helge teki viimeiset opettajatuntinsa Ammattiopisto Tavastian nuorisokoulutuksessa. Sen jälkeen hän oli osa-aikaeläkkeellä ja lopun ajan Vanaja Koulutus Oy:n työturvallisuuskorttien ja tulityökorttien kouluttaja. Tästä Anssi on elokuusta alkaen jatkanut kouluttajana ja omassa työssään KV-koordinaattorina sopivasti vuorotellen.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että osallistujat tekevät koulutuspäivän. Jos saa opiskelijat mukaan vuorovaikutukseen, on päivä ollut hieno.

Viranomaismääräykset tulevat muuttamaan tulityökoulutukset ja työturvallisuuskorttikoulutukset entistä tiukemmiksi. Muutoksiin varaudutaan ja kouluttaja kouluttautuu ja tuo uutuudet Vanaja Koulutuksen käyttöön ensi keväänä.

Outi Ruohela, viestintäpäällikkö
© 2017 Koulutuskuntayhtymä Tavastia