Tavastialaiset etätöissä: Tiina Alhainen

Etätyö onnistuu myös saunan lauteilta.

Tiina Alhainen toimii Tavastiassa monikulttuurisuuskoordinaattorina sekä Taitava OPVA ESR-hankkeen projektipäällikkönä. Etätyö on Alhaisella sujunut hyvin, eikä se ole aiheuttanut hänen työnkuvassaan isoja muutoksia.

– Aiemminkin olen tehnyt etätyönä keskittymistä vaativia suunnittelu- ja kirjoitustöitä. Kotona on ollut helppo heittäytyä innovoinnin flowhun, keskittyä ja uppoutua innostaviin töihin. Kuitenkaan pitkistä yhtenäisistä etätyöjaksoista ei minullakaan ollut kokemusta.

Alhaisen mukaan etätyössä täytyy olla varovaisempi työhön uppoutumisessa.

– Kotona täytyy pitää tarkemmin huoli tauoista ja työajasta. Etätyö on intensiiviselle kehittäjälle uhka ja mahdollisuus, hän naurahtaa.

Etätyö on hankkeiden arkea

Alhaisen vetämässä valtakunnallisessa verkostohankkeessa työ on tapahtunut jo pari vuotta Teamsissa.

– Hankkeen toimijat ovat kaukana toisistaan, ja rahoittaja on Rovaniemellä asti. Teams on toiminut hyvin jo pari vuotta yhteisenä tapaamispaikkana, eikä etätyö juuri ole muuttanut hanketyön arkea hankkeen tässä vaiheessa, kun arvioimme, raportoimme, levitämme ja juurrutamme malleja, Alhainen sanoo.

Maahanmuuttajien ja monikulttuurisuuden suhteen haasteena on tänä aikana ollut heikosti suomea osaavien ja heikot digitaidot omaavien maahanmuuttajien ohjaaminen koulutuksiin hakeutumisessa. Moni koulutuksia tarvitseva tarvitsee käytännön apua ja ohjausta hakemuksen tekemisessä suomeksi verkossa.

– Toivottavasti jo elokuun alussa voidaan taas ohjata turvallisesti kasvokkain. Monikulttuurisuusyhteyshenkilöiden kanssa olen päässyt kiinni siihen, miten etäopetus on maahanmuuttajien kanssa osastoilla sujunut. Hyviä käytäntöjä ja vinkkejä on koottu sekä jaettu osastojen välillä, Alhainen kiittelee.

Teams on uusi ruumiinosa

Tiina Alhainen käyttää Teamsia päivittäin useita tunteja.

– Teams on nykyisin jo lähes ruumiinosa ja Tavastian sisällä käytän lähinnä sitä. Kivaa on, että työyksikön kesken on virinnyt vapaamuotoisen Teams-kahvittelun tapa. On kiva tavata työkavereita edes verkossa ja jutella muustakin kuin työstä, Alhainen sanoo.

– Yhteistyökumppaneiden kanssa olen päässyt tekemään töitä Zoomissa ja Lyncissä. It-osaajat ovat tukeneet hienosti. Nyt valmistelemme isoa Taitava OPVA ESR-hankkeen seminaaria yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pohjoismaiden aikuisten oppimisen verkoston kanssa Zoomissa, hän kertoo.

Alhaisen mukaan etätöissä ei pysy yhtä hyvin kärryillä opettajien ja opiskelijoiden kuulumisista kuin työpaikalla ollessa.

– Monet hyvät kehittämisideat syntyvät vapaamuotoisissa tilanteissa kahvitellessa, tavatessa Punaportin lounaalla, käytävällä jutellessa tai jonkun poiketessa työhuoneen ovella. Kynnys ottaa yhteyttä on nyt kaikilla suurempi, poikkeustila kannustaa keskittymään ydinasioihin, Alhainen arvelee.

Vuorovaikutus jää puuttumaan

Parasta etätöissä on Alhaisen mielestä työn rytmittäminen muun elämän kanssa.

– Kun iltamenot ovat nyt korona-aikana vähissä, voi tehdä aamupäivän töitä, päivällä ulkoilla ja käydä vaikka kaupassa rauhassa, ja tehdä taas sen jälkeen muutaman tunnin työvuoron. Samaan joustoon on minulla ollut aiemminkin mahdollisuus, nyt osaan käyttää sitä.

Toisaalta Alhainen kaipaa vuorovaikutusta.

– Viestistä jää paljon välittymättä pelkän kuulon tai tekstien varassa, kun emme näe toisiamme. Ikävöin yhteistä ideointia sekä sitä, että taas kohtaisi ihmisiä ihan kokonaisina, hän sanoo.

Etätyön puuduttamia Alhainen vinkkaa vaihtelemaan työn tekemisen paikkaa.

– Tekee hyvää ergonomialle ja avaa uusia näkökulmia, kun liikkuu ja vaihtaa paikkaa fyysisesti. Olen löytänyt seisomatyöhön parhaan ratkaisun kotona saunan ylälauteelta. Teams-palavereihin voi osallistua ja puheluita puhua kävellen ja kannonnokkaan istahtaen, jos ei ole esittämässä mitään, hän kannustaa.

Alhainen haluaa välittää kiitokset kuntayhtymäpalveluiden henkilöstölle ja ammatillisille ohjaajille, jotka lähtivät etäopetukseen siirtymisen myötä rohkeasti mukaan monikulttuurisuuden kehittämiseen ja ovat etätöinä tehneet materiaalia maahanmuuttajien ja perustaidoissa tukea tarvitsevien perehdyttämiseen.

– Rohkea loikka monelta ihan uuteen työtehtävään pariksi viikoksi ja hienoa työn tulosta!

Myös Tavastian johto saa Alhaiselta pisteet koronakevään toimenpiteistä.

– Hienoa on se, miten johto on linjaillut, tiedottanut, kysynyt sekä kuullut kuulumisia ja ollut tavoitettavissa. Vaikka on töissä etänä, ei jää pulmissa ja linjattavissa asioissa yksin. Hyvää esimiestyötä osataan tehdä myös etänä, hän kiittää.

Juttusarjan etusivulle

Tulosta
© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia