Tavastialaiset etätöissä: Janne Väinölä

Janne Väinölä työskentelee koulukuraattorina Ammattiopisto Tavastiassa. Hänen vastuulleen kuuluvat opiskelijat, jotka opiskelevat  liiketoiminnan, tieto- ja viestintätekniikan, matkailualan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan, pintakäsittelyalan, hius- ja kauneudenhoitoalan, taideteollisuusalan tai tekstiili- ja muotialan perustutkintoa tai ovat Valma-koulutuksessa.

Väinölällä ei ollut aiempaa kokemusta etätyöstä, ja hän onkin yllättynyt siitä, miten hyvin kaikki on mennyt.

– Etätyö on sujunut yllättävänkin hyvin. Ensin ajattelin, ettei ketään opiskelijaa saa kiinni ja yhteydet eivät toimi kunnolla, mutta sujuuhan tämä, hän nyökyttelee.

Väinölä käyttää työssään Teamsia video- ja audiopuheluihin, Whatsappia viestittelyyn sekä Wilmaa, sähköpostia ja tietysti puhelinta.

– Yritän välittää tietoa yleisesti Facebookilla ja Instagramilla. Teams ainakin on oiva työväline palaverien pitämiseen, hän toteaa.

Etäopiskelu aiheuttaa monille hankaluuksia

Koulukuraattori Väinölä on huomannut, että joillekin opiskelijoille etätyöskentely tuottaa vakavia vaikeuksia. Opiskelijoiden suuntaan täytyy myös olla aktiivisempi kuin tavallisesti.

– Enemmän pitää itse olla yhteydessä ja kysellä kuulumisia kuin normaalisti, kertoo Väinölä.

Osaa opiskelijoita tilanne ahdistaa, eivätkä he saa tehtäviä tehtyä.

– Wilma näyttää poissaoloista punaista, ja jotkut erityisopiskelijat, joista osalla on toiminnan ohjauksen problematiikkaa, eivät vaan saa asioita aikaiseksi. On tästä Teamsissa itkuakin väännetty. Kouluunkaan ei uskalleta tulla, jos saa tartunnan ja sairastuttaa esimerkiksi vanhemmat, Väinölä harmittelee.

Hänen mukaansa toisinaan koululla voidaan pitää opiskelijoiden kanssa live-tapaamisia, joissa on huoltajia mukana, jotta saadaan selvyyttä poissaoloihin ja pohditaan yhdessä, miten saadaan asioita eteenpäin. Joku voi tällöinkin olla mukana etäyhteydellä.

– Toivon, että opiskelijoiden kohdalla keskitytään vahvuuksiin ja positiivisiin asioihin. Sanotaan, että yksi negatiivinen palaute vaatii kolme positiivista kumoutuakseen. Työ onkin nyt luonteeltaan normaalia enemmän psyykkausta ja kannustamista. Asetetaan pieniä askelia ja keskitytään onnistumisiin, Väinölä kehottaa.

Sosiaalisten kontaktien puutetta

Etäaikana kuraattorin työhön kuuluvat opiskelijaryhmien livetapaamiset eivät luonnollisestikaan toteudu.

– Olemme Teamsin avulla pelanneet pelejä ja saaneet psykologiltamme mindfulness-tunnin. Joskus opiskelija on tavattava kasvokkain, kun joitakin asioita on hankala hoitaa verkossa, kuten erilaisten hakemusten täyttämistä liitteineen, Väinölä kertoo.

– Jotkut opiskelijat eivät myöskään mielellään puhu puhelimessa tai eivät halua käyttää Teamsia, Väinölä huomauttaa.

Väinölän mielestä etätyö on uusi mahdollisuus työn tekemiseen.

– Vanhakantainen ajattelu, että työ täytyy suorittaa vain ”omassa kopissa” on varmasti muuttunut koko yhteiskunnassa. Etäily antaa varmasti uudenlaista joustavuutta työhön ja lisää työmotivaatiota, hän arvelee ja uskoo jatkavansa etätöiden tekemistä koronan jälkeenkin jonkin verran.

Väinälö myöntää kuitenkin kaipaavansa ihmisten pariin.

– Eniten kaipaan sosiaalisia kontakteja armaiden työkavereiden kanssa ja tietysti opiskelijoiden kohtaamista ihan livenä, hän sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että korona-ajasta ja etätyöstä syntyy vielä jotakin hyvää, jota voidaan hyödyntää jatkossa.

– Nyt kun soudetaan samassa veneessä, niin etsitään toistemme kanssa yhteinen rytmi. Pitää muistaa olla itselleen ja toisille armollinen, ja tehdä asiat niin hyvin kuin näissä poikkeusoloissa voidaan. Muistetaan myös hyggeily, niin jaksamme paremmin. Tsemppiä kaikille!

Juttusarjan etusivulle

Tulosta
© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia