Opettaja etätöissä: Tuula Sarkanen

Lehtori Tuula Sarkanen opettaa Ammattiopisto Tavastiassa ravintola-, catering- ja elintarvikealan opiskelijoita. Koronan myötä kevään suunnitelmat menivät Sarkasellakin uusiksi.

– Minulla oli keväälle suunniteltu Punaportilla lounasruokien valmistus -tutkinnon osan opetusta eli käytännössä Punaportin lounaan valmistuksen ohjausta opiskelijoille. Poikkeustila muutti nopeasti kaiken, Sarkanen kertoo.

– Heti lähiopetuksen päätyttyä opetin Teamsin välityksellä lounasruokiin kuuluvaa teoriaa. Sen jälkeen minulla on ollut RaCE-Valman opetusta Teamsin kautta, ja olen samaan aikaan koonnut ja suunnitellut muiden opettajien kanssa paikallisesti tarjottavaa tutkinnon osaa Suomalainen ruokakulttuuri, joka suoritetaan verkko-opetuksena.

Sarkanen ei etäopeta kotoa käsin, vaan hyödyntää koulun tiloja.

– Olen ottanut Hattelmalantien I-rakennuksesta itselleni yhden luokan käyttööni eli etäopetan koululta. Aiempaa kokemusta etäopetuksesta minulla ei ollut, ja aluksi oli hankaluuksia ja välillä vähän vieläkin, mutta hyvin olen saanut yhteyden opiskelijoihin, toteaa Sarkanen.

Tehtävät Sarkanen on välittänyt opiskelijoille Microsoft Formsin kautta.

Tauot rytmittävät uutta arkea

Uusi arki on Sarkasen mielestä ollut työtä vaativaa.

– Onhan tämä ollut erilaista ja vaatinut paljon suunnittelua, että saan asiani ymmärretyksi. Istuminen ja luurien käyttö on raskasta, minkä vuoksi olemme sopineet osastolla määrätyistä tauoista opetuksen lomassa ja pitemmästä tauosta keskellä päivää, sanoo Sarkanen.

Opiskelijat ovat Sarkasen mukaan olleet hyvin paikalla etäyhteyksien äärellä ja tehtäviäkin he ovat tehneet sovitusti.

– Olen ollut myös henkilökohtaisesti yhteydessä Valman opiskelijoihin, jotta olen oppinut tuntemaan heidät ja saanut käsityksen heidän kielitaidostaan.

Opetuksessa ja yhteydenpidossa Sarkanen on käyttänyt ainakin Teamsia, Moodlea, Youtubea, YleAreenaa ja WhatsAppia.

– Olen myös itse tehnyt omaa materiaalia ja tehtäviä olen tehnyt opetuksen mukaisesti, hän sanoo.

Ravintola-, catering- ja elintarvikealalla käytännön opetus on siirretty syksyyn.

– Sitä ei voi opettaa tässä vaiheessa enää teoriassa. Opiskelijoiden on päästävä itse tekemään ja näkemään tuotoksensa, Sarkanen toteaa ruoan valmistuksen opettamisesta.

Etäopetuksesta uusi normaali?

Sarkanen on tyytyväinen siihen, miten yhteistyö on toiminut kollegoiden ja koulutuspäällikön kanssa.

– Apua ja tukea on saanut tarvittaessa. It:n kanssa olen ollut useamman kerran yhteydessä erilaisten ongelmien vuoksi. Apua kannattaa pyytää, jos tulee ongelmia. Turha kuluttaa aikaa siihen, minkä toinen voi näyttää tai opettaa muutamassa minuutissa, kannustaa Sarkanen

– Se, miten nopeasti omaksuu itse uuden asian, on sitten eri juttu, hän naurahtaa päälle.

Sarkanen uskoo, että nyt kun etätyöhön on jouduttu pakon sanelemana, niin etäopetus tulee jatkossa olemaan yksi opetusmenetelmä muiden joukossa.

– Tässä on myös paljon hyvää. Opiskelijat ovat kuulolla ja keskittyvät omassa rauhassaan opetukseen. Vaikuttaa siltä, että he ovat tyytyväisiä siihen, että saavat opetusta ja yhteisiä Teams-palavereja päivittäin, Sarkanen päättää.

Juttusarjan etusivulle

Tulosta
© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia