Opettaja etätöissä: Tuija Saarinen

Vaatetusompelun opettaja Tuija Saarinen opettaa Ammattiopisto Tavastiassa mittatilausompelijoita. Saarisen löytää tavallisesti Hattelmalantien kampusalueen B-rakennuksesta, ja siellä hän opettaa myös nyt poikkeusaikana.

Saarisen mukaan etäopetus on lähtenyt käyntiin pääasiassa hyvin.

– Etäopetus painottuu nyt kaavoitukseen, jota on helppo opettaa dokumenttikameran ja Teamsin avulla. Opetus on ihan samanlaista kuin normaalisti, erona on se, että puhun tyhjälle luokalle. Se tuntui alussa hassulta, nyt siihen on jo tottunut, Saarinen hymyilee.

Saarinen ei ollut koskaan aiemmin opettanut etänä, joten pientä teknistä tukea tarvittiin aluksi.

– Pyysin it-tuelta apua siihen, miten dokumenttikameran kuvan saa ohjattua näkymään Teamsissa. Olen itse tähän saakka ollut vain opiskelijana muutamalla Teams-luennolla, hän kertoo.

Saarisen opiskelijat ovat antaneet etäopetuksesta hyvää palautetta.

– Homma toimii kuulemma hyvin. Opiskelijat ovat todella sitoutuneita ja hyvin mukana. Nauhoitan kaikki sessiot ja ne, jotka eivät jostain syystä pääse reaaliaiakaisesti mukaan, voivat katsoa videot silloin kun heille sopii.  Osa opiskelijoista joutuu esimerkiksi itse toimimaan kotiopettajina, Saarinen tietää.

Teamsin lisäksi Saarinen käyttää muitakin teknisiä ohjelmia ja sovelluksia.

– Perustin Karanteeni-padletin, johon kerään opetetun materiaalin sekä laitan annetut etätehtävät. Padletti on Moodlessa, kertoo Saarinen.

– Moodlessa on myös sellaista aineistoa, jota ei opeteta etänä, vaan jota opiskelijat opiskelevat itsenäisesti. Moodleen kerään paljon erilaisia videoita ja muuta materiaalia esimerkiksi Pinterestistä ja muista lähteistä. Myös Wilma-viestit ovat ahkerassa käytössä, samoin WhatsApp. Soitan myös suoraan opiskelijoille ja juttelemme puhelimessa. Lisäksi käymme HOKS-keskustelut Teamsissa.

Saarisen työssä vaatteiden valmistus on sellaista, jota ei voi opettaa eikä toteuttaa etänä.

– Pitäisi pystyä tarkistamaan kaavat, leikkuusuunnitelmat ja sovitukset. Valmistukseen onkin kehitelty käsinompelutekniikoihin perustuvia tehtäviä. Kokonaisten vaatteiden valmistus siirtyy sitten syksyyn ja siitä eteenpäin. Nyt opiskelijat saavat rautaisannoksen teoriaa, jota sitten hyödyntävät jatkossa, toteaa Saarinen.

Etätyöskentelyn alkuvaihe on venyttänyt Saarisen työpäiviä, kun materiaalia on pitänyt olla tavallista enemmän.

– Toisaalta normaalisti emme pystyisi opettamaan kaavoitusta näin perusteellisesti. Silti päivärytmin pitäminen normaalina on tärkeää, Saarinen muistuttaa.

Juttusarjan etusivulle

Tulosta
© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia