Opettaja etätöissä: Laura Valo

Tällä kertaa Opettaja etätöissä -juttusarjassa uudenlaisesta arjesta kertoo Laura Valo, joka opettaa Vanajaveden Opistossa lasten ja nuorten kuvataidekoulussa kuvataidetta.

Aiempaa kokemusta etäopetuksesta ei Laura Valolla ollut, joten asioita piti pistää uusiksi nopealla aikataululla.

– Etätyö lähti kyllä yllättävän hyvin sujumaan, mutta paljon se vaati järjestelyä ja suunnittelua, Valo muistelee muutaman viikon takaista ponnistusta.

Vanajaveden Opistossa lähtökohdat opiskeluun ja opetukseen ovat hieman erilaiset kuin toisen asteen oppilaitoksissa, sillä opiskelu ja harrastaminen perustuu opiskelijoiden vapaaehtoisuuteen ja heidän ikähaitarinsakin on laajempi.

– Osallistuminen etätunneille on ollut aktiivista. Palaute on ollut positiivista ja kiitosta on tullut siitä, että opiskelua pystyy jatkamaan kotoa käsin. Hienoa on ollut myös se, että sisarukset ja vanhemmatkin ovat innostuneet tekemään tehtäviä, varsinkin pienempien oppilaiden kotona, Valo iloitsee ja kertoo, että kuvataidekoulussa nuorimmat oppilaat ovat viisivuotiaita.

Kuvataiteen kanssa monissa kodeissa eteen saattaa tulla materiaalipulmia, mutta VOPissa ongelma on jo ratkaistu.

– Aluksi tehtävät suunniteltiin siten, että ne pystyi toteuttamaan kotoa löytyvillä välineillä. Nyt kun etäopetus jatkuu koko kevään, on koteihin jaettu materiaalikassit, sanoo Valo.

Oppilaiden ohjeistamiseen Valo käyttää – tietenkin – digitaalisia välineitä.

– Oppilailla ei ole pääsyä Tavastian Teamsiin, joten yhteistä oppimisalustaa ei ole. Käytämme YleAreenaa, Google Hangoutsia ja pääosin WhatsAppia. Kuvataidekoulun Instagramiin päivitämme kuvia työskentelystä ja töistä. Ihanaa, että kodeista lähetetään kuvia tehdyistä töistä!

– Isompien oppilaiden kanssa aloitamme tunnin videopuhelun kautta Hangoutsissa, tehtävien annot ja palautukset tulevat WhatsAppiin ja siellä myös annetaan palautetta töistä ja voi kysellä neuvoa, Valo kertoo.

Ihan kaikki ei kuitenkaan onnistu netin välityksellä.

– Grafiikan menetelmistä syväpainotekniikat olisi mahdotonta toteuttaa etänä, ja joillakin oppilailla se jäi kesken. Joudumme siirtämään painamisen syksyyn. Onneksi taiteen tekemiseen on paljon tekniikoita ja välineitä, joten etäopetus onnistuu muilta osin, kiittelee Valo.

Etäopetuksessa korostuu Valon mukaan selkeiden tehtävien ja ohjeiden merkitys. Myös aikatauluja kannattaa noudattaa.

– Oppilaan olisi hyvä tulla paikalle tunnin alkuun, jotta saisi tehtävänannon, vaikka itse tehtävän tekisi myöhemmin. WhatsAppissa viestiketju voi hetkessä paisua pitkäksi, joten kysymykset on hyvä lähettää opettajalle yksityisviestillä. Silloin tehtävien antoa ei tarvitse etsiä selaamalla, Valo neuvoo.

Kaiken kaikkiaan Valo on hämmästynyt siitä, miten hyvin kuvataidekoulun etäopetus on sujunut.

– Olen yllättynyt, kuinka hyvin kuvataidetta on pystynyt ohjaamaan etänä. Kehittämistä on kyllä paljon, mutta tämä on ollut arvokasta kokemusta. On joutunut ajattelemaan asioita uudelleen toisella tavalla, Valo päättää.

Juttusarjan etusivulle

Tulosta
© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia