Jari Välkkynen toimii Ammattiopisto Tavastiassa teollisen pintakäsittelyn lehtorina ja opettaa pääsääntöisesti pintakäsittelyalan yrityskoulutuksissa sekä erikoisammattitutkintoa suorittavia ryhmiä. Hän toimii myös Kiltakoulut-opettajavalmentajana, tällä hetkellä HAMK:n ja OAMK:n opettajakoulutusten parissa.
Etätyön tekeminen on lähtenyt sujumaan pintakäsittelijöillä hyvin, ja aikaisempaakin kokemusta etätyöstä löytyy.
– Meillä koko Pintakilta-tiimi on lähtenyt kiitettävästi yhdessä tekemään etäopetusta. Itse olen aikaisemmin lähinnä opettajavalmennuksen kautta toiminut etäopetuspäivien opettajana, Välkkynen kertoo.
Hänen mukaansa opiskelijat ovat suhtautuneet etäopetukseen positiivisesti.
– Yllättävän hyvää palautetta on tullut. Oma havaintoni on ollut, että pieniä virheitä tulee koko ajan, mutta niistä ei kannata välittää, vaan korjata menoa sitä mukaa kun edetään.
Pintakäsittelijät striimaavat opetusta ja käyttävät striimien alustoina Teamsia ja YouTubea (tiimin striimauslinjaukset jutun lopussa) ja Moodlea tehtäväpankkina.
– Telogtavastia.fi-sivustoa käytämme aineistopankkina. Myös Instagram on käytössä opiskelijoiden digitaalisena portfoliona ja WhatsApp tiedonvälityksen kanavana.
Välkkysen mielestä mahdotonta on ainoastaan käytännön kädentaitojen opettaminen etänä.
– Osan voisi ehkä korvata meidän ruiskumaalaussimulaattorilla, mutta pääosin kädentaitoja vaativat opit siirretään työsalin opintoihin, kun ne taas ovat mahdollisia, hän toteaa.
Jari Välkkysellä on etäopetukseen selkeät käytännöt, joita tiimi toteuttaa. Opiskelijan näkökulmasta homma on hyvä pitää simppelinä.
– Opiskelijoille kannattaa antaa mahdollisimman yksinkertaiset ohjeet sekä mahdollisimman vähän paikkoja, joihin pitää kirjautua ja muistaa salasanat. Kannattaa päättää oman opetuksen formaatti, ja tehdä kaikki opetusstriimit samalla mallilla. Parasta on, jos koko osasto pystyy sopimaan saman formaatin.
Pintakäsittelijät tekevät homman kahdessa vaiheessa.
– Suora striimaus YouTubeen on haastavaa, joten päätimme ensin editoida videot Teamsissa ja tehdä Teams-tallenteista leikatun version YouTubeen. Teamsissa ei tallennu jaetun ruudun esitys toiselta koneelta, vaikka se näkyykin itse esityksen aikana.
Välkkynen muistuttaa myös, että etäopetus on erilaista kuin työsalissa tai luokassa.
– Kannattaa rajoittaa yksittäisen striimin aika noin 40 minuuttiin. Järkevää on myös tehdä erilainen toteutussuunnitelma kuin jos opettaisi työsalissa, sillä tietokoneen ääressä kaksi-kolme 40 minuutin settiä on maksimi. Mitä tiivistetymmin ja rennommiin pystyy striimin koostamaan, sen paremmin opiskelijat jaksavat sitä seurata. Kannattaa myös käsikirjoittaa striimit ja etäopetukset ennen niiden toteuttamista. Striimin/etäopetuksen jälkeen pitää antaa opiskelijoille riittävä aika kysymyksiin ja henkilökohtaiseen ohjaukseen, hän neuvoo.
Ja ennen kaikkea:
– Ei saa olla liian kriittinen omia materiaaleja kohtaan, tsemppaa Välkkynen.
Jari Välkkysen kirjoittama Opetuksen striimaus käytännössä -juttu
Striimaus ja sen järjestäminen Pintakillassa: