Urheilulinjalle haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa. Kaikki hakijat kutsutaan osaamis- ja soveltuvuusnäyttöön.

Yhteishaussa urheilulinjalle

Valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 23.2.-23.3.2021. Lue lisää yhteishausta.

Yhteishaku tapahtuu Opintopolku.fi-sivustolla. Lisäksi kouluun palautetaan täytettynä Haku urheiluoppilaitokseen -lomake, joka tulee olla palautettuna Hämeenlinnan lyseon lukiolle yhteisvalinnan päättyessä. Lomakkeen voi lähettää skannattuna osoitteeseen tiina.kivinen@kktavastia.fi (viestin otsikko “Haku urheilulinjalle”) tai postitse osoitteeseen Hattelmalantie 6, 13100 Hämeenlinna. Kuoreen merkintä ”Haku urheilulinjalle”.

Urheilulinjan valintamenettely

Kaikki hakijat kutsutaan osaamis- ja soveltuvuusnäyttöön keskiviikkona 5.5.2021 kello 8–12. Mikäli laji-ja soveltuvuusnäyttöä ei voi järjestää vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi, valitaan urheilulinjalaiset hakupaperien ja urheilumenestyksen perusteella. Lue lisää täältä.

Osaamis- ja soveltuvuusnäyttö järjestetään hakijan omassa lajissa, mikäli se on jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, uinti tai yleisurheilu. Kaikissa muissa osallistutaan yhteiseen urheilulliseen näyttötilaisuuteen. Kutsukirjeessä mainitaan eri lajien näyttöpaikat sekä tarvittavat muut ohjeet. Osaamis- ja soveltuvuusnäyttöön on ilmoittauduttava etukäteen kutsukirjeessä ilmoitetun ohjeen mukaan. Jos nuori urheilija esimerkiksi opiskeltuaan ulkomailla pyrkii Hämeenlinnan lyseon lukioon, hänen tulee sisäänpääsyn varmistamiseksi ottaa yhteys oppilaitokseen mieluummin ennen hakuajan päättymistä.

Valintaperusteet

Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (4–10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (0–10).

Keskiarvo

Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Lisäksi edellytetään, että lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,0.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0–5 pistettä)
 • 4,2–5
  Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 3,1–4,1
  Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 2,1–3,0
  Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
  Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
 • 1,1–2,0
  Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.
  Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.
 • 0,1–1,0
  Seuratason aktiivi.
 • 0
  Käytetään vain, jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).
Oppilaitospisteytyksen periaatteet 0–5 pistettä

Urheilulinjan painopistelajit ovat jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, uinti, ja yleisurheilu. Sivulajeja on useita ja heidät ohjataan harjoittelemaan yleisvalmennusryhmässä joko osittain tai kokonaan riippuen lajista.

Oppilaitospisteytyksen lähtökohtana on tukea lajiliiton pisteytystä potentiaalisimpien urheilijoiden sisäänpääsyn varmistamiseksi. Lyseon lukion huomioitavia seikkoja oppilaitospisteiden määräytymisessä ovat painopistelaji, lajiliitolta saadut pisteet ja hakijan urheilullinen potentiaali.

Muiden kuin painopistelajien kohdalla lajiliiton nimeämien lahjakkuuksien osalta selvitetään urheiluvalmentautumisen mahdollisuudet ja olosuhteet hakulomakkeiden tietojen perustuen. Tarvittaessa olemme yhteydessä hakijaan. Hakijan ei tarvitse olla yhteydessä oppilaitokseen.

Jos nuori urheilija esimerkiksi opiskeltuaan ulkomailla pyrkii Hämeenlinnan lyseon lukioon, hänen tulee sisäänpääsyn varmistamiseksi ottaa yhteys oppilaitokseen mieluummin ennen hakuajan päättymistä.

Sivua päivitetty 10.2.2021 kello 10:09