Kaurialan lukiolaiset ilahduttavat ikäihmisiä taiteen keinoin

Taidetta hoitolaitoksiin – luontokokemus lähelle taiteen keinoin -projekti on startannut hienosti. Alkusyksystä 2019 kuvataideopettaja Piritta Malinen kysyi kaupungin ikäihmisten palveluilta, mikä hoivakoti olisi halukas tekemään yhteistyötä ja saamaan asiakkaiden toiveisiin kustomoidusti toteutettuja taideteoksia. Sauvolan hyvinvointikeskus Iittalassa tarttui tilaisuuteen. Syksyllä järjestettiin tapaaminen, jossa lukiolaiset keskustelivat ikäihmisten kanssa ja saivat tietää, mitä ikäihmiset kaipaavat luonnosta ja millaiset luontoon liittyvät taideteokset ilahduttaisivat heidän arkeaan.

Toiveiden pohjalta toteutettiin käsinpainettuja selkeälinjaisia tyynynpäällisiä omenanpuuprintillä, valokuvakirja eri vuodenajoista luonnossa, tussipiirros pienellä vesijärvivärityksellä Veittijärveltä, akvarellimaalaus Aulangon Tekosaarilta ja akryylimaalaten mäntymetsikkö, jossa on hirvi, sekä järvimaisema veneellä. Lisäksi tehtiin yleisesti järvimaisemia ja luontoa kuvaavia tauluja ja tyynynpäällisisä.

Teoksia saatiin valmiiksi sopivasti ennen joulua, ja tiistaina 16.12. nuoret saivatkin kuulla tehneensä todellista jouluiloa viedessään taideteoksia Sauvolaan. Halauksia, onnenkyyneleitä ja iloa jaettiin kahvihuoneessa ja samalla vaihdettiin jälleen myös elämänviisauksia ja ajatuksia.

Projekti on toteutettu Hämeen rahaston myöntämällä apurahalla ja jatkuu niin kauan kuin apurahassa riittää materiaali- ja matkakustannusten katetta. Seuraavaksi aletaan suunnitella pientä muraalia Sauvolaan, mutta myös lisää pienempiä, asukkaita lähellä olevia tuotteita luontokuvista printattuna. Lisää yhteistyökohteita aletaan kysellä kevätlukukaudella, ja ajatuksissa on päästä toteuttamaan myös esimerkiksi videoita. Projektiin voivat osallistua kaikkien kuvataidekurssien opiskelijat sekä kurssien ulkopuolellakin olevat taiteen tekijät.

Projekti tuo iloa ja vuorovaikutusmahdollisuuksia sekä nuorille että eri ryhmille hoitolaitoksissa sekä toteuttaa osallisuuden ja toimijuuden, vaikuttamisen sekä yhteisöön suuntautuvan toiminnan periaatteita opetussuunnitelman mukaisesti.

© 2020 Koulutuskuntayhtymä Tavastia