Ohjauspiste palvelee, jos olet kiinnostunut erilaisista koulutusmahdollisuuksista ja haluat näistä lisätietoa. Voit ottaa yhteyttä Ohjauspisteeseen puhelimitse tai sähköpostilla. On mahdollista sopia myös tapaamisesta. Ohjauspisteessä sinua palvelevat opinto-ohjaajat ja uraohjaaja, joiden suorat yhteystiedot löydät alempaa tältä sivulta.
Opiskelijan ohjaus ja tuki -chat nettisivuillamme ma–pe klo 12–15
Opiskelijapalvelupäällikkö toimii opiskelijapalveluhenkilöstön esimiehenä ja vastaa opiskelijoiden ohjaus- ja hyvinvointipalveluista. Myös opiskelijavalintoihin liittyviä asioita voi selvitellä hänen kanssaan.
Vastuuopettaja vastaa opiskelijoiden perehdyttämisestä tutkintoon ja opiskeluun. Hän huolehtii ryhmäyttämisestä, tiedottamisesta ja yhteydenpidosta huoltajiin. Vastuuopettaja seuraa opiskelijoiden opintojen etenemistä ja HOKSin toteutumista. Myös YTO-opinnoissa sinulla on oma nimetty YTO-vastuuopettaja. Ryhmän toimintaa ja järjestyssääntöjen noudattamista seurataan sen vuoksi, että voidaan taata opiskelijoiden turvallisuus ja hyvinvointi oppilaitoksen eri oppimisympäristöissä.
Opiskelijaa ohjataan opiskelussa sekä ammatillisessa suuntautumisessa. Ohjauksen avulla edistetään opiskelijan vastuullisuutta ja suunnitelmallisuutta opiskelun aikana. Opinto-ohjaajat päivystävät vuorollaan Ohjauspisteessä ma-to.
Vastuuopettaja ja opiskelija tekevät yhdessä opiskelijan urasuunnitelmaa koko opintojen ajan osana HOKSia. Uraohjaajan kanssa voit pohtia oman urasi eri vaihtoehtoja. Uraohjaaja neuvoo sinua myös valmistumisvaiheeseen liittyvissä asioissa ja työnhaussa.
Sinulla on oikeus erityiseen tukeen, jos tarvitset pitkäaikaista ja säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten tai osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. Erityisen tuen antamisen tavoitteena on, että saavutat tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen. Erityisen tuen antamisesta tehdään päätös. HOKS-keskustelussa suunnitellaan tarvitsemasi erityisen tuen sisältö sekä pedagogisen tuen, opetuksen ja opiskelujärjestelyjen toimenpiteet tutkintokoulutuksen aikana.
Perustutkintokoulutuksessa oleville opiskelijoille, joiden henkilökohtaiset tavoitteet ja valmiudet edellyttävät osaamisen arvioinnin mukauttamista, tehdään päätös mukauttamisesta. Mukauttaminen tarkoittaa tutkinnon perusteiden arviointikriteerien sopettamista opiskelijan oppimisedellytysten mukaisiksi silloin, kun se on erityistä tukea saavan opiskelijan kohdalla välttämätöntä.
Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden opetus ja ohjaus järjestetään pääsääntöisesti samoissa opetusryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa. Erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä ovat esimerkiksi lisäajan antaminen, työjärjestyksen keventäminen, erilaiset oppimisympäristöt, yksilö- ja pienryhmäopetus, apuvälineiden käyttö ja yksilölliset materiaalit.
Lukiseuloja ja tarvittaessa yksilölukitestejä järjestetään lukuvuoden aikana ja niiden tulosten perusteella mietitään opiskelijalle yksilöllisiä tukitoimia.
Erityistä tukea koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä vastuuopettajan lisäksi oppimisen tuen koordinaattoriin tai oman osaston konsultoivaan erityisopettajaan.
Perustutkinnon ammattitaitovaatimuksista tai osaamistavoitteista voidaan poiketa, jos ne ovat opiskelijalle kohtuuttomia tai poikkeaminen on perusteltua vammaan tai terveydentilaan liittyvistä syistä. Poikkeaminen suunnitellaan HOKSin teon yhteydessä. Poikkeamispäätös voidaan tehdä esimerkiksi siinä tapauksessa, ettei opiskelija ole aiemmin opiskellut ruotsin kieltä.
Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen (OPVA) tarkoituksena on, että saat yksilöllisiin tarpeisiisi perustuvaa osaamista, joka antaa sinulle edellytyksiä osallistua tutkintokoulutukseen ja osaamisen osoittamiseen.
Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) tekemisen yhteydessä sinulle suunnitellaan tarvitsemiasi tukitoimia. OPVA-tuki voidaan toteuttaa niin, että opiskelet tutkintokoulutuksessa ja saat tarvitsemaasi tukea oppilaitoksessa tai työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa. OPVA-opinnot edellyttävät myös omaehtoista opiskelua. OPVA-opinnot voivat olla muun muassa kieliopintoja, matematiikkaopintoja tai yleisiä työelämävalmiuksia parantavia opintoja.
Sivua päivitetty 18.1.2021 kello 14.30