Koneistajan ammattitutkinto

HAE MEILLE

Voit hakea koneistajan ammattitutkintoon, jos olet koneistustehtävissä toiminut metallialan ammattilainen, jolla on n. 3 vuoden työkokemus.

Koneistajan ammattitutkintoon voit hakeutua jatkuvassa haussa. Tutustu hakuohjeisiin nettisivuillamme www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/hakijalle

TUTKINNON TAVOITE

Tutkinnon suorittaneena osaat työstää monimuotoisia kappaleita tarvittaessa erittäin mittatarkasti sekä pinnanlaadultaan että viimeistelyltään korkeatkin laatuvaatimukset täyttäviksi. Osaat lastuavan työstön teoreettiset perusteet sekä eri materiaalien lastuttavuudet ja tähän liittyvät terien ja työstöarvojen valinnat. Työstökoneen käyttötaitojen lisäksi koneistajan ammattitutkinnon suorittaneena osaat kiinnittää työstettävän kappaleen ja ohjelmoida työstötapahtumat. Hallitset työkokonaisuudet itsenäisesti työpiirustuksista valmiiksi laatuvaatimukset täyttäväksi kappaleeksi. Osaat laadunvarmennusmittaukset niin, että valmiille kappaleelle määritellyt mitta-, muoto- ja sijaintitoleranssit sekä pinnanlaatuvaatimukset todentuvat työpiirustusten vaatimusten mukaisesti. Osaat toimia työyhteisössä yritystoiminnan toimintatavoilla kustannustehokkaasti ja tuottavasti huolehtien työsuojelusta, työhyvinvoinnista, ympäristönsuojelusta ja kaikissa tilanteissa työturvallisuudesta.

Koneistajan ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen voit toimia mm. metallituoteteollisuuden ja sen alihankintakonepajojen työstökoneiden käyttäjänä.

TUTKINNON SUORITTAMINEN
Voit suorittaa tutkintokoulutuksen myös oppisopimuskoulutuksena, jos sinulla on alan työpaikka. Opiskelupäivät määräytyvät henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Voit suorittaa tutkinnon myös osoittamalla osaaminen suoraan näytöissä.

Tutkintokoulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

TUTKINNON SISÄLTÖ

Tutkinto sisältää seuraavia osia

Valinnaiset tutkinnon osat, vaihtoehto 1 (valitaan 2)

 • NC-sorvaus
 • NC-jyrsintä
 • NC-hionta
 • Manuaalikoneistus

Valinnaiset tutkinnon osat, vaihtoehto 2 (valitaan 1)

 • NC-sorvaus
 • NC-jyrsintä
 • Moniakselinen työstö

Valinnainen tutkinnon osa (Tämä osa suoritettava, mikäli edellä mainituista valinnaisista osista on valinnut osan NC-sorvaus tai NC-jyrsintä)

 • CAM-2D -työstöratojen valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan yksi)

 • CAM-3D -työstöratojen valmistus
 • Robotiikka työstökonesolussa
 • Konepajamittaukset

Tutkinnon osa muista tutkinnoista
Koneistajan ammattitutkintoon voit sisällyttää valinnaiseksi tutkinnon osaksi tutkinnon muodostumisen vaihtoehdossa kaksi jokin työvälinevalmistajan ammattitutkinnon seuraavista tutkinnon osista: NC-avarrus, NC-kipinäntyöstö, uppokipinöinti, NC-kipinäntyöstö, lankasahaus, suurnopeustyöstö, tuotantoautomaatio, joustavat järjestelmät tai jokin työvälinemestarin erikoisammattitutkinnon seuraavista tutkinnon osista: NC-avarrus, NC-kipinäntyöstö, uppokipinöinti, NC-kipinätyöstö, lankasahaus, suurnopeustyöstö, tuotantoautomaatio, joustavat valmistusjärjestelmät

KUSTANNUKSET
Koulutuksen hinta on 600 € (voidaan maksaa erissä).

KOULUTUSPAIKKA
Ammattiopisto Tavastia, Hattelmalantie 8, C-rakennus, Hämeenlinna

LISÄTIEDOT

 • Koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläinen, puh. 050 550 4068, teemu.vepsalainen@kktavastia.fi
 • Opinto-ohjaaja Mika Heinonen, puh. 050-4400484, mika.heinonen@kktavastia.fi
Tulosta
© 2019 Koulutuskuntayhtymä Tavastia